Следвайте ни

Вносните зеленчуци евтини на митницата, скъпи на щанда

viber icon

Традиционно през зимните месеци ядем вносни зеленчуци. Пазарите и търговските вериги са залети със зарзават от цял свят, който влиза у нас евтино, но се продава с огромна надценка, която тази зима бие всякакви рекорди. По последни данни на Министерство на земеделието, в края на февруари вносните домати и картофите, предлагани на тържищата в страната, са поскъпнали с 1,3% и 4,6% спрямо предходната седмица. В сравнение със същия период на миналата година се наблюдава значителен ръст на средните цени на едро на вносни домати с 35,6%, а на картофите с 51,7%.

Иначе ядем домати и краставици от Турция, Гърция, Македония, Албания, Египет. Картофите са от Франция, Германия, Холандия, Англия, Полша. Зелето е от Македония, Турция, Гърция, Албания и др. От Австрия, Азербайджан и Иран внасяме лук, от Турция даже магданоз, чесънът е от братския Китай, зеленият пипер от Турция и Мароко. Изобилие има и на екзотични листни зеленчуци -къдрави зелени и червени салати, айсберг, корн, лоло-росо, крес, рукола, ендивия, също расли в топлите страни.

От всички изброени зеленчуци в момента българско производство почти няма. Тук-таме на някоя сергия може да се види българска краставица. Нашенски са единствено марулите, зеленият лук и репичките. Дефицитът на роден зеленчук е единият проблем. Вторият са баснословните цени на чужбинската стока, които този сезон надминаха всякакви нормални граници. Краставиците, доматите и екзотичните салати гонят 5 лв., чушките и ранното зеле отдавна са ги минали, а картофите се опитват да поставят свой рекорд.

От бранша са на мнение, че заради вносните зеленчуци, които у нас влизат евтино, а се продават скъпо, не е рентабилно да има зимно производство. То не е изгодно за производителя, който по никакъв начин не може да си покрие разходите, които са най-вече за отопление, камо ли да разчита на печалба.

В парниците основно домати, пипер и краставици

 
По данни на отдел „Агростатистика“ в МЗХГ, общата площ, на която се гледат зеленчуци у нас през 2016 г, е 60 267 ха (602 670 дка). От тях 1002 ха (10 020 дка) са стъклени и полиетиленови оранжерии. Години наред са застъпени основно три зеленчукови култури и почти около 90% от общо произведената продукция се пада на произведените домати, пипер и краставици.

 

През 2017 г. площите за производство на зеленчуци нарастват с 24% и гонят 75 хил. ха, като откритите са 73.8 хил. ха. В оранжерийни условия се отглеждат и други листни, клубеноплодни, кореноплодни, ягоди, гъби и др. Тяхното количество е нестабилно през годините, а производството от тях е като помощна, уплътняваща култура, преди или след основните отглеждани в оранжериите.

Полша сред водещите производители

По данни на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (САРА) Полша се очертава като една от 4-те страни, най-големи производители на зеленчуци и плодове ​в ЕС. През 2018 г. се отчита намаление при зеленчуците и увеличение при плодовете. Сред най-засегнатите зеленчуци са: лукът (-15% в сравнение с 2017 г.), моркови (-12%), зеле (-10%). При 3-те наблюдавани от САРА продукти ​- домати, краставици и пипер се отчита увеличение, съответно 4%, 6% и 3%, съпоставено с 2017 година.


През януари 2019 г. цените на краставиците в основните ЕС производителки Испания, Холандия и Полша нарастват с около 25% на месечна база - до около 1 евро/кг, което се дължи на необичайното поевтиняване през предходния месец.

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?