Следвайте ни

Внимавайте! Пробутват ни опасни играчки, гирлянди и пиратки в магазините

viber icon

Масови несъответствия са открити при предлаганите на пазара играчки, електрически светлинни гирлянди и пиротехнически изделия. Това установи проверка на  Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) в рамките на кампания „Безопасна Коледа 2020“.

От 289 играчки, включващи електрически изделия и балони, 112 не отговарят на нормативните изисквания за наличие на СЕ маркировка за съответствие. Други 79 играчки хем имат инструкции за употреба, хем не съответстват по обем и съдържание на посочените от производителите. Установено е още, че друга група 80 играчки е с неизвестен адрес на икономически оператор. Открити са и играчки, които не отговарят на съществени изисквания за безопасност. 

60 от 206 проверени електрически светлинни гирлянди, също са извън норма. Масовите нарушения при тях са липса на инструкции за употреба на български език и  без наименование и адрес на търговеца, пуснал продукта на пазара.

При пиротехнически изделия от 124 инспектирани от различни категории, 19 са с отклонения - без СЕ маркировка за съответствие, без предупредителни текстове на български език и без упоменат търговец.

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?