49

Внимателно с криптовалутите, има големи амплитуди с цените

Комисията за финансов надзор (КФН) предупреди инвеститорите за нерегламентирани практики на публично набиране на средства с цел инвестиране в криптофондове, които не са лицензирани и регистрирани.

В официално съобщение регулаторът посочва, че цените на цифровите активи са изключително нестабилни и с висока флуктуация, а информацията за пазарните цени на цифровите активи е неофициална, непотвърдена и разпокъсана.

КФН предупреждава, че набраните от тези фондове средства  могат да не бъдат влагани в предварително оповестените инструменти, т.е. това да са схеми за измама. Също така, че нелицензираните и нерегистрирани фондове не оповестяват информация и не се отчитат. Не може да се докаже и опитът и знанията на мениджърите на фондовете.

„Въпреки че има създаден мит, че криптовалутите осигуряват висока възвръщаемост на инвестициите за инвеститорите, обратното е също толкова вярно“, посочват от КФН. „Цените на криптовалутите могат да се покачват и падат неимоверно за кратък период от време и затова не е изненада, че мнозина ги разглеждат като спекулативен актив за инвестиране”, заявяват от комисията.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?