1939

Вместо ранни записвания, минахме на last minute

Туризмът кардинално се промени

Потребителското поведение на туристите в последните години е коренно променено. Вероятно огромна роля за това има и ковид пандемията. „Все повече намаляват ранните записвания за почивки за сметка на това се покачват т.нар. резервации last minute, в последния момент“, обобщи министърът на туризма Илин Димитров. Той смята, че в този сектор на икономиката вече не говорим за възстановяване, а за ръст. Тази година през зимния сезон например ще има повишение на реализираните нощувки с около 3-5 процента.

Очаква се първите данни да бъдат готови през следващите дни, но топлото време не попречи на зимния сезон. "Дори резервациите, които бяха направени по времето, когато нямаше сняг, и бяха анулирани, бяха пренасочени от туроператорите за края на месец март. Показателите са много добри, курортите ни са пълни“, заяви още Димитров. Той допълни, че това е резултат от направената реклама в близки дестинации като Израел, Полша, Турция и Гърция и вече е допринесло за ръст на туристите към родните курорти. 

Междувременно в момента тече кампания от КЗП в защита правата на потребителите на туристически услуги. За миналата година например са направени над 6300 инспекции, които са завършили с 434 акта за административни нарушения. 

Сред най-честите нелоялни търговски практики по смисъла на Закон за защита на потребителите експертите посочват предоставяне на невярна и следователно подвеждаща информация чрез поставени рекламни надписи на фасадата на сградата, чрез рекламни материали, поставени на рецепцията (брошури, визитни картички и др.) и/или на интернет сайт.

Туристите могат да бъдат въведени в заблуждение за вида на туристическия обект, като търговецът представя обекта като „хотел”, а всъщност притежава удостоверение за категоризация за „семеен хотел” или „самостоятелни стаи“; за категорията на туристическия обект, като търговецът посочва, че е “три звезди”, а всъщност притежава удостоверение за категоризация за обект с определена категория “две звезди”.

Злоупотреби се установяват и за капацитета на обекта, като търговецът посочва, че разполага с 40 места, а всъщност в удостоверението е определен капацитет 20 легла и за наличието на СПА център към мястото за настаняване, който обаче не е сертифициран.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?