4232

Вкарвайте левовете в банка преди въвеждане на еврото

Около половин милиард лева ще струва преминаването на икономиката ни към евро

Разходът включва  изтеглянето от обращение на банкнотите и монетите в левове и разпространението на еврото у нас от страна на БНБ, търговските банки и небанковите доставчици на платежни услуги. В сумата са включени и разходите им за превалутиране на всички сметки от левове в евро, за което те трябва да адаптират информационните и счетоводните си системи. Това е записано в доклада за цялостна оценка на замяната на лева с единната европейска валута, който върви с публикувания миналата седмица от  Министерство на финансите проект на Закона за въвеждане на еврото.

От МФ напомнят, че според Националния план за въвеждане на еврото всеки един субект, независимо дали е частен или публичен, трябва да бъде отговорен за покриването на своите разходи, произтичащи от въвеждането на еврото, както и за своята организационна и техническа подготовка. Разходите, свързани с приемането на еврото в частния сектор,

няма да бъдат компенсирани от държавния бюджет.

По думите на производители и вносители на фискални устройства и софтуер за управление на продажбите, с цел минимизиране на разходите за търговците, е взето решение да не се сменя фискалната памет при преминаването на отчетността в евро, с изключение на някои по-специфични случаи. При това положение от Българската асоциация на дистрибуторите на фискални устройства (БАДФУ) са оценили разходите за актуализация на фискално устройство на около 100 лв. без ДДС. 

Далеч по-големи разходи ще имат търговците с интегрирани автоматизирани системи за управление на търговската дейност (ИАСУТД). Според производителите на тези системи средната цена за доработката на 1 модел ИАСУТД, одобрена за конкретен търговски обект, ще струва 9400 лв. за модел, а средната цена за актуализация на място в търговски обект - 12 500 лв. за модел. Доработката на един модел ИАСУТД, одобрена за мрежа от търговски обекти, ще е 33 500 лв. Отделно има разходи и за изпитване и одобряване от Българския институт по метрология.

Нови предизвикателства ще има и пред "Български пощи", които заради голямото си покритие в страната, ще бъдат активен участник при преминаването на България към еврото. В пощенските станции в продължение на шест месеца ще се обменят безплатно левовете на гражданите, което е свързано с ежедневна логистика и инкасо. Там ще можем да обменяме до 1000 лв. на ден. За суми от 1000 лв. до 10 000 лв. на ден трябва да бъде подадена предварителна заявка от 3 работни дни. Такава услуга ще предоставят обаче само някои пощенски клонове в страната. Докладът за разходите предвижда, че това ще коства близо 30 милиона лева, които ще бъдат покрити от държавния бюджет.

В документа са посочени и възможните разходи за застрахователните и пенсионноосигурителните дружества от въвеждането на еврото. Те също ще трябва да посочват

временно тарифите си в двете валути.

Според Асоциацията на българските застрахователи индикативната сума за превалутиране на застрахователните полици и за адаптацията на информационните системи варира от 15 000 лева до 3.350 млн. лв. в зависимост от размера на дружеството и спецификата на дейността му като общата сума за 17-те дружества възлиза на над 15.5 млн. лв.  

Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване (БАДДПО) отбелязва, че общите им допълнителни разходи ще надхвърлят 2 млн. лв.

За гражданите, изглежда, процесът по преминаване в евро ще е съпътстван с най-малко разходи откъм пари, но не и откъм време. Физическите лица ще обменят безплатно левовете си в БНБ в неограничено количество и неограничено време. Това ще става  по официалния валутен курс. През първите 6 месеца след въвеждането на еврото 

банкноти и монети могат да се обменят безплатно и в банките. 

Това ще прави в същия период и „Български пощи“, но само в населени места, където няма офиси или клонове на кредитни институции. След изтичане на първите 6 месеца банките и пощите ще могат да си слагат вече такса за тази услуга. А след изтичане на година от приемането ни в еврозоната те ще могат да преустановят тази дейност.

Финансовите експерти подсказват обаче един хитър ход, който може да се предприеме още сега - хората да вкарват постепенно левовете си по банковите си сметки, за да може автоматично банката да ги превалутира, когато влезем в еврозоната. Една от големите банки вече обяви такава кампания. Тя премахва таксата за внасяне на суми в левови сметки за срок от три месеца, без ограничение за размера на внасяните суми.

 

Ползите

Въвеждането на еврото ще ограничи значително разходите на бизнеса за превалутиране, се припомня в докладната. Например, ако се има предвид годишната външна търговия на България (сделките, разплатени в евро), капиталовите трансфери и средните отклонения на курсовете купува/продава от референтния курс на лева към еврото, изчисленията показват, че в периода 2016-2020 г. средногодишните разходи са били около 300 млн. лв. За 2022 г. този ефект е доста по-висок - около 500 млн. лв., заради същественото покачване на цените.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
27 коментара
SUSAN BENSON

SUSAN BENSON

06.04.2024 | 20:59

Здравейте дами и господа, имате ли нужда от финансова помощ? Аз съм Сюзън Бенсън. Аз съм кредитор, а също и финансов консултант. Имате ли нужда от бизнес заем, личен заем, ипотечен заем или заем, за да завършите проекта си? Ако отговорът ви е да, ще ви препоръчам да се свържете с моята фирма. Ние предоставяме всички видове кредитни услуги, включително дългосрочни и краткосрочни заеми, обезпечени и необезпечени заеми и много други. За повече информация, пишете ни по имейл: ([email protected]) или ми изпратете съобщение директно в WhatsApp чрез: +447915601531 и получете отговор веднага. Заем от надеждна и компетентна компания е това, от което се нуждаете, за да постигнете целта си. Ние сме компания за цялостни финансови услуги и се ангажираме да ви помогнем да удовлетворите всичките си стремежи. Ние сме специализирани в предоставянето на структурирани финансови решения на физически лица и компании по най-ефективния и бърз начин.. .

Отговори
0 0
Николай

Николай

03.04.2024 | 13:57

Не на еврото !!!!!

Отговори
10 0
Николай

Николай

03.04.2024 | 13:56

Не разбрахте ли че не искаме еврото, защо няма референдум, защо никой не пита народа !!! Ще настане страшно за парламента ама този път и танкове няма да ни спрат !!!

Отговори
13 1
Революционер

Революционер

02.04.2024 | 23:57

Долу Долу Долу третополовата парична единица...дано никога да не дойде в България

Отговори
23 0
Putkar

Putkar

02.04.2024 | 21:47

Vkarvaite paeitesi v balgarski sibani banki i posle kat vleze evroto bankite ste obiaviat falit i posle ste vi dadat obestetenie na 50lv 5eu tova ste stane na hubavo ne se nadia aite hora badete umni ako imate pari sami si gi izmenete za EU

Отговори
9 0
Men

Men

02.04.2024 | 19:35

В пъти тук е по-скъпо, от ЕВРОПА. ТУК НИ КРАДАТ ОТ МАГАЗИНИТЕ НАЙ-ВЕЧЕ. ЗАТОВА НЕ ИМ СЕ ВЛИЗА. ПРИМЕР:1КГ КАФЕ "ЛАВАЦА"В ИТАЛИЯ НА ОФЕРТА Е 10-14€ В ЗАВИСИМОСТ ОТ ТОВА ДАЛИ Е НА ЗЪРНА ИЛИ МЛЯНО. ТУК-41ЛВ ТО БИВА КРАДЕНЕ, НО ДВОЙНО Е МНОГО. И ВСИЧКО Е ТАКА. ТУК Е БЕЗ КОНТРОЛ

Отговори
30 0
Ферит

Ферит

02.04.2024 | 17:28

Еврото няма да се въведе така, че няма смисъл. Дано никога не се въведе. ,, ,,

Отговори
26 4
Веселин

Веселин

02.04.2024 | 12:59

Да го духате

Отговори
24 2
Веселин

Веселин

02.04.2024 | 12:58

Духайте го всичките.и си изтрийте гъзовете с еврото

Отговори
21 7
Веселин

Веселин

02.04.2024 | 12:58

Само можеш да се молиш Жан да се върне защото банките му подляха вода да не управи държавата.ма вземи се запознай малко в историята пък тогава пиши глупости.

Отговори
11 7

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?