49
Следвайте ни

Вкараха COVID-19 в ученическите застраховки

viber icon

В началото на учебната година всички училища събират пари за застраховка на децата. Тя не е задължителна, а препоръчителна, но се прави масово, защото без нея децата не могат да отидат дори на музей в същия град. На фона на всички разходи, които съпътстват 15 септември, сумите по нея са наистина дребни - между 2 и 5 лева на дете, но пък в случай на злополука или заболяване застрахователят е длъжен да изплати обезщетение на пострадалия. Полицата „Застраховка за учещите” е валидна за една календарна година и има покритие както в училище, така и у дома, на игрището и по време на ваканциите и почивните дни. С една дума "24/7".

Ученик, заразил се с COVID-19, вече също може да получи обезщетение по тази застраховка. Това покритие е допълнително, но оскъпява полицата едва с около 2 лева. „В пандемията част от застрахователните компании разшириха покритието си и включиха към допълнителните си покрития "Медицински разноски и временна неработоспособност" след 10-и или 20-и ден вследствие на COVID-19. В този случай и след официален положителен тест за COVID-19 се изплаща процент от застрахователната сума в зависимост от периода на загубена временна работоспособност, тоест от отсъствието на ученика от училище”, разказа за „Марица” Олга Митишева от дирекция „Застраховане и осигуряване” на брокера „Мусала инс”. В обичайния случай застрахователната сума е между 1000 и 3000 лева. Казано на разбираем език, това е таванът, който би се получил при случване на покрит риск. За съжаление, пълната застрахователна сума се получава при смърт на застрахованото лице.

Цената на застраховката с включен риск за COVID-19 на дете в ЗК „Лев инс” е 2.04 лв /важи за лица на възраст до 14 години/ и 2.35 лева /над 14 години/ с покритие 1000 лева. За 3000 лева цената е съответно малко над 6 и 7 лева на ученик. Ако вирусът повали детето, след 11-ия ден, родителите му ще получат 3% от застрахователната сума, или в първия случай 30 лева, а във втория - 90 лева. От 20-ия до 40-ия ден обезщетението е 6% от застрахователната сума. В нашия пример - 60 лева или 180 лева. Важна подробност е, че различните компании имат различни вътрешни правила откога започват да изплащат обезщетението. В „Армеец” и „Бул инс” то стартира от 21 ден нататък. От „Дженерали” пък декларират, че специално за ученическите застраховки имат облекчена процедура за изплащане на обезщетения при нетрудоспособност до 20 дни. Изискват само медицинската документация, без да ангажират училищните власти.

Освен допълнителното покритие за COVID-19, разширената полица покрива и медицински разходи вследствие на друго акутно /внезапно/ и инфекциозно заболяване и Гражданска отговорност за причинени имуществени и неимуществени вреди до 1000 лв., изброяват от „Мусала инс”. Последното означава, че ако отрочето ви счупи прозореца на училището при игра на футбол, застрахователят ще плати за ремонта .

Разходите в аптеката остават

Родителите трябва да имат предвид обаче, че наличието на валидна ученическа застраховка няма да им спести разходите по аптеките за лекарства и антибиотици за "стандартни детски болести" като грип, синузит или гнойна ангина, предупреждават застрахователи. Тя ще осигури обезщетение само ако детето се разболее от по-сериозно и дълго лечимо заболяване или претърпи голяма травма като счупване на крайник. Именно за това трябва да се внимава в договора - от кой ден нататък започва да се изплаща обезщетението.

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Ковидзомби

Ковидзомби

20.09.2021 | 09:55

Че е бизнес,отдавна се знае. ГМО бъркочите наречени ваксини, ПСР измамата също.

Отговори
2 0
Чифутите са си чифути

Чифутите са си чифути

20.09.2021 | 09:35

Колко са учениците в България - по 2 лева повече - не е зле. А за сюргюн колко е?

Отговори
3 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?