49

Vivacom вдигна цените на такси и услуги

Другите два мобилни оператора засега не са предприели промяна

Vivacom вдигна едностранно услугите си с 2 лв. Клиентите на мобилния оператор получават SMS-и за промяната със следното съдържание: „

Уважаеми клиенти, поради ръста на инфлацията за 2022 г.  и на основание общите условия на Vivacom, цената на месечния абонамент ще бъде увеличена с до 2 лв. с ДДС за всяка основна и допълнителна услуга. Промяната ще бъде отразена в месечните сметки, издадени през м. февруари 2023 г“. Засега другите два мобилни оператора не са предприели промяна за увеличаване на такси и услуги. 

„Оставената възможност на мобилните оператори да индексират всяка година месечните такси на абонаментните планове съобразно средногодишната инфлация за предходната година, без да е предвидена никаква възможност за ответна реакция от страна на потребителите, на практика поставя двете страни в неравни позиции“.  Това коментира Габриела Руменова от онлайн платформата „Ние, потребителите“.

Тя уточни, че в общите условия на мобилните оператори фигурира клауза, която им дава такава възможност. Руменова отново поставя въпроса как са защитени правата на потребителите именно по линия на евентуалното наличие на неравноправни клаузи, каквато е например тази – мобилният оператор да има право веднъж годишно да променя условията на действащ договор и в същото време да не е оставена на потребителя никаква възможност да реагира, като например на това основание дори да прекрати договора, без да дължи неустойки?

Дамата, която е бивш дългогодишен ПР в Комисията за защита на потребителите пресмята, че ако един потребител има средно от един до три договора – за телефон, интернет и телевизия, то тогава и с по един лев да се вдигне всяка една от месечните сметки, може да се окаже дори непосилно за голяма част от клиентите.

Според нея този проблем може да бъде решен с отстраняването или коригирането на въпросната клауза, тъй като той произтича от несправедливите договорни практики. Премахването от пазара на подобни практики е в прерогативите на Комисията за защита на потребителите. „Надяваме се контролният орган да обърне внимание на тази клауза, да я разгледа за евентуално наличие на неравноправност, да оформи мотивите и да изпрати писма до дружествата с искане за нейното отстраняване или редактиране така, че да се постигне равновесие между правата и задълженията на двете страни. Дружествата ще имат 14-дневен срок да предприемат действия. Ако не го направят, КЗП има възможност за следваща стъпка – завеждането на колективен иск в съда за прогласяването на клаузата за недействителна. Това означава, че дори и да фигурира в общите условия, тя няма да поражда задължения и няма да носи правни последици за потребителите“, категорична е Руменова. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
18 коментара
Стефан

Стефан

08.01.2023 | 12:31

Ако сте абонат на Виваком, който а "Закупен" от опараторите Нет1 или N3 то цената НЯМА да се увеличи, защото договорите на тези абонати са "защитени" от вратичката за индексация. Т.е. в тяхните дотовори НЯМА клауза с която оператора може да промени цената на услугата въз основа на годишната инфлация. Дори Виваком се усетиха за това и в сайта им специално е опоменато, че тези абонати няма да ги индексират! С други думи и сега и след година пак нямат право да променят цената, освен ако абонатите сами не се прецакат и бъдат излъгани от Виваком да преподпишщат нов договор за ЕОН или друга услуга и така да им сложат задната вратичка да ги оправят всяка година изотзадзе. За това ако сте бивш абонат на НЕТ1 или N3 то НЕ ПОДПИСВАЙТЕ нови договори с Виваком, а си стойте на старите!!!

Отговори
2 0
Виторио

Виторио

07.01.2023 | 15:13

Сега плащаме 60 лева към "Виваком ",а след увеличението този месец сигурно ще плащаме 70 лева поне за домашен интернет и за два мобилни телефона.

Отговори
1 0
Виторио

Виторио

07.01.2023 | 15:12

Затова всички техни абонати се махат от "Виваком " и от "Булсатком ",защото тези наистина са най-големите мошеници.Така е.

Отговори
5 1
Ядосан

Ядосан

06.01.2023 | 16:12

Вие сте страшни боклуци,не се наядохте

Отговори
4 0
Ощетен

Ощетен

06.01.2023 | 09:11

Мръсници, големи мръсници. Пир по време на чума

Отговори
8 0
шорошояд

шорошояд

05.01.2023 | 21:43

Браво, санкциите работят!

Отговори
3 3
И Вие сте като банките

И Вие сте като банките

05.01.2023 | 16:56

Хубаво намерение но както винаги нищо няма да излезе!!! Кога някой е вдигнал цените и след това ги е намалил?

Отговори
16 1
- Ало, Виваком ли е?

- Ало, Виваком ли е?

05.01.2023 | 14:41

- Не, тук е ВТБ. Кажете? - И на вас да ви *** ******а!

Отговори
23 1
Виваком- обирджии

Виваком- обирджии

05.01.2023 | 13:45

Хубаво, че преди 2 месеца се преместих от Виваком в А1, като си запазих номера.

Отговори
25 8
Ицо

Ицо

05.01.2023 | 16:01

Честито, от трън, та на глок. А1 си ги вдигнаха таксите и миналата година, и тая ще ги вдигнат пак

Отговори
23 1
Ох котьооо

Ох котьооо

05.01.2023 | 13:39

Нека стриженето на задунайските овце продължи сега!

Отговори
28 2

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?