1553

Високо напрежение! Ще има ли бой за череши

Напрежение се създава  с изкупуването на черешите в разгара на кампанията в Кюстендилско. Изкупвачите, предимно италиански фирми или техни представители, имат непрекъснато променящи се изисквания, което затруднява производителите.

"Информирахме кметовете на малките населени места, че всяка сутрин в 8.00 часа на социалната страница на Общината се публикува информация кои пунктове и къде работят, какви череши се изкупуват. Целта е хората да имат възможност да си плануват предварително какви череши да берат, не да плащат на берачи и после да не могат да си пласират продукцията. Всеки да може да си направи разчет за деня", каза след срещата кметът на Общината инж. Огнян  Атанасов.

Дневно се изкупуват не повече от 100 тона. В петък, например, се изкупуваха само жълти, така нар . сорт "жълта Драгановка". Има върнати камиони с череши заради констатирани червеи в плодовете.

Кметът на близкото с. Соволяно Пламен Илиев се оплака, че селото има дневен лимит за изкупуване от едва 60 касетки при над 1000 декара с черешови масиви. Налага се всеки ден да се определя по 5 касетки лимит за всеки един притежател на черешов масив, при положение, че могат да се осигурят дневно общо по 600 касетки с череши.

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?