Следвайте ни

Вината Kabile съживяват древните тракийски традиции

Серията е кръстена на античния град Кабиле край Ямбол и само тази година донесе 20 международни отличия

Хилядолетното наследство за производство на вино по нашите земи вдъхнови най-старата изба в Южна България „Вила Ямбол“ да създаде серията вина Kabile. Те са кръстени на античния тракийски град, който се намира само на няколко километра от винарната. Историята разказва, че селището е изградено край голям култов център към богинята Кибела на възвишението Зайчи връх. Именно в древния град Кабиле бил създаден печат с лика на богинята, който доказвал произхода на всяка амфора с вино оттам. Затова днес серията Kabile запечатва нейния образ на своите етикети. 

Любопитна подробност е, че екипът на винарната вярва, че покровителството на богинята им помага и до днес. Още с дебюта си на пазара през 2017 година марката спечели "Златен ритон" и три златни медала на първата си международна дегустация по време на „Винария“. Тяхното Kabile Мавруд и Каберне Совиньон грабна три златни медала - от Mondial de Bruxelles, от Vinalies International и от London experts in wine – Best of Bulgaria 2017.  А тази година серията се радва на над 20 международни отличия от най-престижните състезания. Седем от отличията са от престижния Vinalies Internationales 2019 във Франция. На пътуващия международен конкурс Mondial de Bruxelles наградите са четири.  На Los Angeles International Wine Awards вината на най-старата изба в Южна България спечелиха общо осем приза. От International Wine Challenge 2019 серията спечели едно бронзово отличие за червеното Kabile Мерло и Каберне Совиньон.

„Често археолозите търсят зависимостта между историята и настоящето. Виното е една от онези живи връзки, която ни свързва с това, което сме били и е естествено да бъдем“, убедени са във „Вила Ямбол“. Традициите и историята са две неща, на които от избата изключително много държат и съхраняват през всичките тези години. „По нашите места освен, че е култивирано грозде, т.е. хората отглеждат грозде и го ядат, те правят от него напитка още от времето на каменно-медната епоха, т.е. много, много рано в сравнение с останалия свят. Виното е една от свещените напитки на траките – затова решихме да пресъздадем цялото това хилядолетно наследство и богатата история на нашия регион в Kabile“, разказва изпълнителният директор на „Вила Ямбол“ Красимир Аврамов. Серията се състои от сортовете Шардоне, от купаж от Шардоне и Совиньон блан, розе от Сира и три червени вина: от Мавруд и Каберне Совиньон, от Мерло и Каберне и от чиста Сира. 

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?