49

“Вила Ямбол“ спечели рекордни 7 медала от Decanter

Най-старата изба в Южна България е с най-много отличия от родните производители на международния конкурс

Най-старата изба в Южна България „Вила Ямбол“ спечели рекордните седем медала от 20-то издание на международния винен конкурс Decanter. Производителят е първенец по отличия от българските винарни. Тази година те бяха отличени с 64 медала, от които  за първи път - пет златни. 

„Вила Ямбол“ спечели златен медал за тяхното Kabile Сира Резерва 2016, един сребърен за Kabile Сира 2018 и пет бронзови: за Kabile Розе 2022, Kabile Шардоне и Совиньон блан 2022, Kabile Каберне Совиньон Резерва 2016, Kabile Мерло и Каберне Совиньон 2019 и Vineyards Selection Трояново Совиньон блан и Шардоне 2022. 

Наградите от конкурса в Лондон са едни от най-ценните за колекцията на всяка изба. Системата на оценяване е много стриктна, като вината преминават три-степенен процес на дегустация. В това поредно 20-то издание на Decanter, са тествани рекордните 18250 проби от 57 държави. Те са оценени от 236 винени експерти, сред които 53 Master of Wine и 16 Master Sommeliers от 30 националности.

„Tова наистина е голямо признание за работата на технолозите и качеството на нашите вина и показва, че усилията ни да създаваме вкусни и балансирани продукти и то бих казал на много добра цена, отговарят на най-високите стандарти. За нас е чест, че българските вина достойно защитават своето място сред най-добрите в света“, коментира изпълнителният директор на „Вила Ямбол“ Красимир Аврамов.  Новината за големия брой отличия от Decanter идва само седмица след като виното на „Вила Ямбол” Vineyards Selection Тенево стана най-високооцененото червено вино от всички изпратени проби на друг международен конкурс - Mondial de Bruxelles. 

Българската серия с най-много медали от Decanter World Wine Awards 2023 - Kabile е кръстена на едноименния античен тракийски град, който се намира само на няколко километра от днешната „Вила Ямбол“. Вдъхновение за екипа са именно традициите на региона във винопроизводството, които според исторически справки датират още от времето на траките. Затова и на етикета на бутилките Kabile е поставена богинята Кибела, смятана за покровителка на природните сили. Легендата разказва, че именно в тракийския Кабиле са изработени печати с нейния лик, с които са отбелязвали делвите с най-висококачествено вино от региона. Гордост за производителя е, че управлява 10 000 дка лозя, а сортовият състав включва над 15 винени разновидности. 

 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

За кого ще гласувате на кметските избори в Пловдив?