Следвайте ни

Вижте в кой български град водата е най-скъпа

viber icon

Цената на услугата на всеки седми ВиК оператор за 2021 г. е близка до социално поносимата цена, която е таванът, определян в КЕВР в края на всяка година, пише "Монитор".

Справка в сайта на регулатора сочи, че от големите оператори най-близко до максималната цена от 1,14 пъти е одобрената тарифа за ВиК -Ловеч.

Абонатите му сега плащат по 3,52 лв./куб. м за услугата, таванът е 3,598 лв. Той е изчислен по данни на НСИ от средномесечен разполагаем паричен доход на лице от домакинство за област Ловеч - 403 лв. 

С 1,17 пъти разлика между двете цени е операторът в Монтана, където потребителите плащат по 3,115 лв./куб. м, социално поносимата цена е 3,638 лв.

За най-бедната област на страната таванът е изчислен спрямо 408 лв. среден доход на човек на месец. В съседната област Видин социалната цена е от 3,272 лв. и е най-малката, определена от регулатора. Тя е пресметната върху доста по-ниската сума от 367 лв. на човек.

Там абонатите плащат по 2,738 лв./куб. м.

Има и друг оператор с ниско съотношение от около 1,1 пъти между двата показателя - „АЦК“ ООД, но въпросното дружество обслужва само един голф клуб в област Добрич.

Социалната поносимост на цената на водата се пресмята при минимално месечно потребление от 2,8 куб. м на човек при 2,5 на сто от средния месечен доход на домакинствата. За отделните области прагът ще бъде различен, тъй както и данните за доходите, които се получават от НСИ.

Тя се записва в решение на КЕВР при одобряването на бизнес плановете на ВиК операторите за следващата година и обикновено става в края на предходната.

Най-висок праг за цена на ВиК услугата за 2021 г. от 6,786 лв./куб. м логично е определена за абонатите на „Софийска вода“ за среден доход от 760 лв. на човек от домакинство. В момента във фактурите на столичани се начисляват по 2,935 лв. за кубик.

За 2021 г. най-скъпа е била водата в Разград - по 3,632 лв. за кубик. Там определеният таван на социална поносимост е 4,29 лв., сочи последното решение на регулатора. На второ място по скъпа ВиК услуга е дружеството в Хасково.

Сега там хората, на които периодично им се налага да пият и вода с обеднен уран, плащат по 3,524 лв. за кубик, а социално поносимата цена е изчислена върху 511 лв. доход.

До края на годината с цени над 3 лв. за кубик на ВиК услугата са общо 12 оператора, като сред тях са и тези във Варна, Пловдив, Шумен и Стара Загора.

Най-ниска цена за водата от 0,494 лв./куб. м сега се плаща в Радомир, като разликата до тавана от 5,866 лв. е почти 12 пъти.

Под левче за кубик на услугата се начислява още и на абонатите в Кресна, област Благоевград - 0,731 лв., и в гр. Сапарева баня, обл. Кюстендил - 0,97 лв., сочат още данните от решенията на КЕВР.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

ВиК

ВиК

15.07.2021 | 21:18

За калинките на ГЕРБ трябват суджуци и апартаменти!

Отговори
5 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?