Следвайте ни

Вижте в коя екогрупа попада колата ви за новите стикери

viber icon

От 12 юли при минаване на годишен технически преглед автомобилите вече ще се класират и в новите екогрупи, за които изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ говори от месеци. Тъй като те обаче не съвпадат с европейските стандарти, то можем само да предположим, в коя екогрупа ще попадне даден автомобил, спрямо Евро стандарта, който покрива, посочват от Съюза на българските автомобилисти. Причината – подходът към всеки автомобил ще бъде индивидуален, според стойностите, отчетени по време на проверката. Ето обаче един ориентир, изготвен от специалистите им. 

 


 

Припомняме, че местните власти имат право с решение на Общинския съвет да спират влизането на старите и цапащи автомобили в определени зони на града. Това може да става и временно – в дните, когато замърсяването на въздуха е над нормата или сезонно. 

От Съюза на българските автомобилисти отговарят на най-често задаваните въпроси покрай нововъведението.

Какви лични данни ще съдържа стикера и как ще бъдат защитени? 

На пръв поглед, новият стикер няма да предоставя много информация, от него ще може да бъде видяна само екогрупата, в която попада колата, регистрационния номер и датата на прегледа. Но стикерът е с чип, който съдържа много повече данни. Местната власт ще има достъп единствено до регистрационния номер и екогрупата. Чипът обаче ще съдържа и криптирана техническа информация за автомобила, до която достъп ще имат в МВР, пунктовете за ГТП и ИААА, допълват от Съюза на българските автомобилисти. 

 

Ако продам колата си…? 

 

При продажба на автомобила, предишният собственик не бива да се притеснява, че ще бъде глобен, ако купувачът извърши нарушение. Тъй като чипът няма да съдържа никакви данни за собственика, а те ще се установяват по служебен ред, то при пререгистрация, в МВР ще фигурират данните на новия собственик. 

В кои градски зони няма да се допускат автомобили? 

Кметовете на населените места ще могат да решават какъв да бъде териториалния обхват и броя на зоните, продължителността на ограниченията, и за автомобилите от кои екогрупите ще се отнасят. Това, което е ясно е, че територията на цяло населено място няма да се превръща в зона с ограничение. 

Живея в малко населено място – нужен ли ми е стикер? 

Независимо къде живеете, със сигурност ще получите екостикера, при явяване за ГТП след средата на следващия месец. Ако пътувате до населени места, в които потенциално биха били въведени ограничения, би било добре да се сдобиете предварително с такъв стикер. Ако не – можете да изчакате до следващото явяване в пункт за ГТП. 

Как ще се осъществява контрола в забранените зони? 

За нарушители ще се следи с камери, а ако такива бъдат установени – следват глоби. Но настоящите камери са „слепи“ за данните от чипа в екостикера. След монтирането на допълнителни устройства, те вече ще могат да следят както екостикерите, така и за пътни нарушения, за които ще се издава електронен фиш. Това на практика ще разшири и спектърът от нарушения, за които се налага електронния фиш – не само за превишена скорост и липсваща застраховка „Гражданска отговорност“. 

Ще поскъпне ли годишния технически преглед? 

Цената на ГТП се зависи изцяло от пазара и всеки пункт сам определя тарифата си. Потенциалната възможност от поскъпване идва от по-високата цена на стикера – вече с чип. От друга страна допълнителната проверка ще изисква повече работа и време на служителите. На трето място идва и изискването от януари 2022 г. уредите в техническите пунктове да бъде свързани с електронната система на ИААА. Данните ще бъдат криптирани, а институцията ще връща потвърждение дали са покрити изискванията и в коя екогрупа попада превозното средство. 

Наскоро преминах през ГТП, как да получа стикер? 

Ако предстои да преминете през ГТП едва през 2022 г., то може да получите екостикер в пункт за ГТП, след като бъде извършена само проверката за замърсяване.

Снимка от Наташа Манева

 

 

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (6)

Свили Парите

Свили Парите

18.06.2021 | 11:35

Така и никой не обясни на народа КОЕ ЗА БОГА НАЛАГА ТЕЗИ СТИКЕРИ и ние в ЕС ли сме или не? И ако сме, защо трябва някое гнусно корумпе да забогатява на наш гръб?!?! С псувни няма да се оправим , кютек си трябва!

Отговори
5 0
Лили

Лили

17.06.2021 | 18:26

То вече да имаш кола си е направо лукс, плащаш хиляди работи на хиляда места и ако не пропусне нещо може и да си я по караш. Тогава пък започва едно дебнене, едни камери. Какво още ще измислят за да може да лишат обикновения човек от възможността да ползва кола, защото това не е лукс. Някои да каже ако знае какви са практиките в другите страни от ЕС.

Отговори
12 1
...

...

17.06.2021 | 17:36

Как да видя, като сте отрязали снимката .... все така правите ... вижте това, графика за онова, и като влезнеш няма ги важните данни по оста или липсва друга информация

Отговори
1 0
Обърквация

Обърквация

17.06.2021 | 17:20

Синът ми кара колата на преглед Пежо 406 TD производство 1995 год, Прегледа започва но след малко му казват че не може да продължи прегледа защото колата при тях излиза че е с бензинов двигател. Казват му че трябва да ходи в КАТ. Отиваме в КАТ и там опашка ама питаме казват чакаш си реда издават ти заявление, минаваш през халето на канала проверяват плащаш си и ти издават нов талон голям и малък и готово. Да ама аз питам защо така хем ще чакам хем ще плащам казват това е реда. Ех много учени хора имаме а ма от много учение май всичко лека полека се сбърква. Само не разбирам колата като е заводска и е регистрирана с дизелов двигател как е станал бензинов тук нещата бият на някъде ама дали има орган към който да се отнеса не знам.

Отговори
5 2
Живко

Живко

17.06.2021 | 20:40

Пежо от 1995 е трошляк, който трови всички и трябва да бъде унищожен незабавно.

Отговори
2 3
чекмеджета

чекмеджета

17.06.2021 | 16:01

Пак ще отръскват празните джобове на българина! Повече пари за прегледи, повече пари за преминаване... До кога? Кога заплатите ни ще станат европейски, като цените и таксите?

Отговори
23 4

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?