Следвайте ни

Вижте с колко скачат заплатите у нас през 2021 г.

Една пета от компанните съкратили персонал заради COVID-19

viber icon

Пандемията от COVID-19 оказа значителен негативен ефект върху родните фирми, но това не успя да повлияе сериозно върху възнагражденията на служителите.

Средно с 4% са се увеличили заплатите в България през 2020 година, показва проучване на MercerMarshBenefits. Ръстът е по-малък спрямо наблюдаваната тенденция спрямо предходната година, когато той е бил средно с 5%. Прогнозите обаче показват, че през 2021г. увеличението се очаква да е  4,8%, т.е. почти да върне старите си нива. Това означава, че кризата е по -скоро краткосрочна и ще бъде преодоляна. Подобна тенденция се е наблюдавало за последен пък през 2009г. 

47% от компаниите в България отчитат влиянието на COVID-19 по отношение на политиката на възнагражденията и придобивките. Промяната е свързана в две посоки - или забавят увеличението (28%), или намаляват първоначалния процент на увеличение на възнагражденията (19%). В 53% от компаниите планираните за 2020 г. увеличения на заплатите са проведени по план. Оказва се, че 43% от служителите в България смятат, че заплащането на труда им е адекватно и отговаря на положения труд.

Съкращенията на хора са повлияни по-осезаемо от COVID-19 в една пета от компаниите в страната (19%), където за шестте месеца на 2020 г. средният процент на съкратени служители е 11. За сравнение - без кризисно влияние и в нормална ситуация през последните години в България средното нежелано текучество за всички компании е 6%. В момента над половината компании в България (57%) позволяват на хората си работа от вкъщи. 

През последните години традиционно по-високи нива на възнагражденията има в два сектора – този на ИТ технологиите и на фармацията. По-ниско платени са индустриите спрямо средните нива на пазара на производство и бързо оборотните стоки. 

По отношение на регионите, за първи път през тази година Пловдив успява да изпревари по нива на възнаграждение Североизточен регион и  макар и все още далеч - се доближава до София.

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?