49
Следвайте ни

Вижте с колко се вдигнаха цените на храните, чупят рекорди

viber icon

Цените на храните продължават да чупят рекорди. В последния бюлетин на Държавната комисия по стокови борси и тържища /ДКСБТ/ от 37 наблюдавани продукта 26 поскъпват, 9 поевтиняват и два са без промяна. При това комисията обследва само цените на едро, които се усредняват за страната. Толкова продължително време на непрекъснато поскъпване на храните на едро не е отчитано от пролетта на 2015 година (март-май), след което е последвало също продължително седмично поевтиняване, посочват наблюдатели на пазара на храни. Сега обаче има още един фактор - неочаквано високите цени на тока, които неизменно ще се калкулират в цената на храните непрекъснато. Стоките ще излизат с по-висока себестойност от заводите, доставчиците пък ще слагат добавка и заради поскъпналите горива, а търговците на дребно - още малко, за да тушират сметката за ток в обектите си.

За една година - края на септември 2021 спрямо същия период на 2020-а, номинално цената на едро на бутилка олио е скочила с 99 стотинки, на кашкавал "Витоша" - с 80 ст., на замразеното пиле с 55 стотинки, на варено-пушения салам - с 40 стотинки, а на кренвиршите и кравето сирене - с 22 ст. на килограм.

В бесен галоп са и цените на плодовете и зеленчуците. За една година оранжерийните краставици се продават на едро с 54 стотинки по-скъпо, а зелето и чушките - с над 30 ст. Морковите пък са дръпнали с 27 стотинки. Феноменално поскъпване в края на септември т.г. спрямо миналата се забелязва при прасковите - с 82 стотинки отгоре. Движение надолу има само при доматите, но то е символично. 

На регионален принцип в Пловдивска област се оказва, че най-евтино от цялата страна върви захарта. Килограмът на едро тръгва около 1.25 лева, при положение че в Бургас и Силистра е над 1.65 лв. Зрелият фасул пък е с цял лев надолу в сравнение с Благоевград, където е 4.60 лв. Каймата също е с лев по-евтина, отколкото я купуват във Велико Търново.

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

Българин

Българин

28.09.2021 | 00:49

Аз да питам само след като ни отровиха с ковида по наша вина и всичко тръгна нагоре и дадохя на старите хора помощ по 50лв към пенсията от нас останалите 2 милиона водещи се безработни и работещи в сивия сектор по наша вина освен на НАП 15% данък да си платим нещо друго има ли да плащаме на тази държава която така ни помага? Искам да благодаря и на партийте и политиците за шоуто "аз искам кокала само за мен"с което поне ни повдигат настроението да живеем в България очакваме с нетърпение новата серия !

Отговори
4 0
Една от многото

Една от многото

27.09.2021 | 17:04

Да не би и ние да сме в Брегзит,не че цял живот не сме , При 7 мил ожъната рекордна реколта жито тази год хляб по магазините на 1,60лв и то не за килограм половинка на 1,20лв ,чудно до нова година щели да увеличат тока за кой ли път,колко още пъти ще скочат и цените . Мили бизнесмени и драги политици изнасяйте пшеницата ни пълнете си чекмеджетата с парички и кюлчета и си живейте богаташкия живот на воля ,а бедният българин да мре от глад,от covid19 и какво ли още не...Съсипахте я тая държава по точно тотално я съдрахте вече ...не ви ли е срам бе морал нямате ли , явно не ,ако имахте нямаше да докарате народа до просешка тояга още и още и още....

Отговори
6 0
Една от многото

Една от многото

27.09.2021 | 16:51

Да не би да сме в Брегзит и ние не че цял живот не сме де до нова година още веднъж като поскъпне тока колко пъти ще скочат цените или трябва от сега да ги изравним с еврото ,,нали ще го приемаме скоро " ,при близо 7 мил зърно ожънато рекорд за тази год хляб на 1,60лв и то не 1кг си е пълен абсурд изнасяйте го на воля мили бизнесмени и драги политици пълнете си чекмеджетата с парички дано ви приседнат ,както и всичко в нашата мила родина което зорлен съсипвате ...Съсипахте я по скоро тотално я съдрахте тая държава ......

Отговори
1 0
Пловдивчанин

Пловдивчанин

27.09.2021 | 14:59

Много рязко се увеличава всичко - и стоки и услуги!В период на подготвяне на зимнина цените са непосилни! Възрастни хора са в шок как ще оцелеят!Служебното правителство нехае и не предприема нищо!

Отговори
6 3
Вън

Вън

27.09.2021 | 10:05

Трябва да изгоним фатмака преди зимата

Отговори
8 8

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?