Следвайте ни

Вижте най-богатите жени в света според Forbes СНИМКИ

viber icon

 

Жените, които управляват бизнеси за  милиарди, дадоха най-доброто от себе си през трудната 2020 година, продължават и сега. В традиционната класация на Forbes за най-богатите хора в света „влетяха“ 328 жени при 241 през предходната година. Най-богатите дами в света за 2021 г. са с общо състояние 1.53 трлн. долара, пише forbesbulgaria.com. Очаквано, болшинството са съпруги или наследници на проспериращи фамилии. 

Ето го Топ 10 на най-богатите жени в света:

1. Франсоаз Бетанкур Майерс
Богатство: 73.6 млрд. долара

Възраст: 67

Държава: Франция

Източник на богатството: L’Oréal

Най-богатата жена в света е наследницата на L’Oréal Франсоаз Бетанкур Майерс. Тя е и жената, увеличила най-много богатството си за изминалата година, след ръста на акциите на L’Oréal (Бетанкур Майерс и семейството ѝ притежават дял от 33%) с близо 40% в сравнение с миналия март, което допринася за ръста на богатството ѝ с 24.7 млрд. долара.

Бетанкур Майерс наследява богатството си от своята майка Лилиан Бетанкур (починала през 2017 г.), чийто баща, Йожен Шолер, основава козметичния гигант L’Oréal. Приходите на компанията се изчисляват на 33.6 млрд. долара, с 6% по-малко в сравнение на предходната година, като една от причините е в спада в търсенето на гримове по време на пандемията. Въпреки това акциите на L’Oréal скочиха с 38% благодарение на връщането на търсенето на продуктите на компанията, особено на тези за грижа за кожата. Бетанкур Майерс е част от борда на L’Oréal от 1997 г.

 

2. Алис Уолтън
Богатство: 61.8 млрд. долара

Възраст: 71

Държава: САЩ

Източник на богатството: Walmart

Дъщерята на Сам Уолтън беше изпреварена в класацията от Франсоаз Бетанкур Майерс, въпреки че увеличи състоянието си със 7.4 млрд. долара за последната година, след като акциите на Walmart отбелязаха ръст с над 5% от средата на март 2020 г. досега. Веригата въведе безплатни доставки в рамките на програма, подобна на Amazon Prime, което увеличи продажбите онлайн с 69%.

3. Макензи Скот
Богатство: 53 млрд. долара

Възраст: 50

Държава: САЩ

Източник на богатството: Amazon

Скот, която се разведе с основателя на Amazon Джеф Безос през 2019 г., дари 5.8 млрд. долара на 500 неправителствени организации в САЩ по време на пандемията. Тя наскоро се омъжи отново – за учителя Дан Джует, който се присъедини към нейната „клетва за дарения“, в която обещава да дари цялото си богатство.

4. Джулия Кох и семейство
Богатство: 46.4 млрд. долара

Възраст: 58

Държава: САЩ

Източник на богатството: Koch Industries

Вдовицата на Дейвид Кох, починал през 2019 г., и децата ѝ имат дял от 42% в семейния бизнес Koch Industries, която се превърна в най-голямата частна компания в Америка по приходи миналата година. Тя не работи за компанията, която се оценява на 115 млрд. долара. По-големият брат на Дейвид – Чарлз, е член на борда на директорите и също притежава 42% дял.

5. Мириъм Аделсън
Богатство: 38.2 млрд. долара

Възраст: 75

Държава: САЩ

Източник на богатството: казина

Аделсън пое контрола над 56% от Las Vegas Sands от съпруга си Шелдън Аделсън, който почина през януари на 87-годишна възраст. Компанията загуби 985 млн. долара през второто тримесечие на миналата година, след като казината и хотелите ѝ в Лас Вегас бяха затворени заради пандемията. Казината отвориха врати през юни 2020 г., но компанията завърши годината със загуба от 1.69 млрд. долара при печалба от 2.7 млрд. долара предишната година. Las Vegas Sands обяви през март, че продава обектите си в Лас Вегас за 6.25 млрд. долара, за да се фокусира върху тези в Азия.  

6. Жаклин Марс
Богатство: 31.3 млрд. долара

Възраст: 81

Държава: САЩ

Източник на богатството: лакомства, храна за животни

Жаклин Марс и брат ѝ Джон притежават по една трета от компанията за лакомства и храна за животни Mars Inc., известна с бонбоните M&M’s и Skittles, която се оценява на 40 млрд. долара. Компанията е основана от дядото на Жаклин и Джон Франк Марс през 1911 г. През ноември 2020 г. Mars Inc. купи производителя на здравословни барчета Kind три години след като купи дял в компанията.

7. Янг Хуян
Богатство: 29.6 млрд. долара

Възраст: 39

Държава: Китай

Източник на богатството: недвижими имоти

Янг Хуян притежава 58% дял в базираната в Китай строителна компания Country Garden Holdings, основана от баща ѝ. Акциите на компанията паднаха с близо 14% заради пандемията.

8. Сузане Клатен
Богатство: 27.7 млрд. долара

Възраст: 58

Държава: Германия

Източник на богатството: BMW, Atlanta AG

Продажбите на автомобили се възстановиха след спада в началото на пандемията, което доведе до ръст на богатството на наследницата на BMW с 10.9 млрд. долара. Германският производител на коли отчете близо 119 млрд. долара приходи през 2020 г., а акциите ѝ се увеличиха с над 93% след средата на март миналата година. Сузане Клатен притежава 19.1% дял в BMW, както и фармацевтичната компания Atlanta AG.

9. Джина Райнхарт
Богатство: 23.6 млрд. долара

Възраст: 67

Държава: Австралия

Източник на богатството: мини

Райнхарт е най-богатият човек в Австралия. Тя е начело на Hancock Prospecting Group, която се занимава с желязна руда и селско стопанство, основана от баща ѝ Ланг Ханкок, починал през 1992 г. Тя притежава 77% дял в компанията.

10. Айрис Фонтбона и семейство
Богатство: 23.3 млрд. долара

Възраст: 78

Държава: Чили

Източник на богатството: мини

Фонтбона се връща в топ 10 на най-богатите жени в света. Тя е вдовица на Андронико Лукчиш, който направи състояние от мини и производство на напитки. Семейството ѝ контролира компания за добив на мед Antofagasta, която отчете продажби в размер на 5.1 млрд. долара през 2020 г. Фонтбана притежава и мажоритарен дял в чилийския конгломерат Quiñenco.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Milenko

Milenko

13.04.2021 | 18:16

E kvo ot tova darti sa putkitr I'm sa izvetrel iiii maina

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?