Следвайте ни

Безработен младеж е най-изрядният данъкоплатец в Пловдив

viber icon

Най-експедитивните пловдивчани вече подадоха данъчни декларации. Днес НАП официално откри данъчната кампания, в която отчитаме получените през 2019 година доходи.

От началото на работния ден до 12.30 часа 14 души дойдоха на крака на ул.“Скопие“ 106 и подадоха документа на гише, а още 24-има се отчетоха по електронен път, обобщиха от териториалната дирекция в Пловдив.

Гражданите, които откриха данъчната кампания в града, очаквано декларираха доходи от наем. По традиция това са пенсионери, които отдават жилища и държат да са изрядни пред държавата. Сред първите бе и безработен младеж, който няма доходи от трудови правоотношения, а само от наеми, разказаха още данъчните. 

Данъкоплатците, които искат да използват новата услуга на НАП – автоматично попълване на данъчната декларация, трябва да изчакат до 1 март. Тогава тя ще е достъпна. До 31 март пък е удължен срокът, в който ще се ползва отстъпката от 5% от данъка за довнасяне. Тя обаче важи само в случаите, когато лицето няма други просрочени задължения.

Персоналният идентификационен код ПИК става все по-необходим при комуникацията с приходната агенция. През 2019 г. повече от половината данъчни декларации бяха подадени по електронен път. Издадени са нови 19 408 ПИК, уточняват от териториалната дирекция. Те напомнят, че при използването на виртуалните и физическите ПОС-терминали на НАП, плащанията се отразяват веднага в системата и не се начисляват такси за превод. 

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?