Следвайте ни

Вижте коя е новата най-голяма компания в България, не е „Лукойл"

viber icon

Компанията с най-голям оборот в България за 2020 г. вече не е „вечният лидер“ - „Лукойл Нефтохим Бургас“. 

За първи път, откакто съществува класацията "Капитал 100", производителят на мед "Аурубис България" успява да изпревари "Лукойл Нефтохим Бургас" и да заеме първото място като най-голяма компания в България с приходи над 5.4 млрд. лв. Групата Aurubis има производствени бази в Европа и САЩ и над 7200 служители, съобщава изданието.

„Аурубис България“ е част Aurubis AG - водеща международна група за производство на метали, базирана в Хамбург, Германия. В наши дни „Аурубис“ в Пирдоп е най-големият данъкоплатец в България, съобщават на сайта си от компанията. Основната дейност е преработване на медни концентрати и производство на рафинирана мед, /регистрирана на Лондонската метална борса като бренд „Пирдоп“/, на медни аноди и вторични продукти като сярна киселина и железен силикат. „Аурубис България

За 2019 година дружеството държи 7,4% от общия износ и 4% от вноса на България. Заетите са около 900 души, а по верига на подизъплнители се създават още 2500 работни места. 

Корпоративните гиганти на България отчитат рекордна 2020 г. Средната им норма на печалба расте с малко над 1 пр.п., като на всеки 1 лев приходи 50-те най-рентабилни компании в "Капитал 100" печелят по 24 ст. Това е най-високата средна рентабилност, отчитана някога в класацията на изданието. Тя се дължи на влизането на все повече технологични и иновативни компании в групата на 500-те най-големи бизнеса в България, които заедно с хазартния сектор си остават заразно печеливши. На практика докато редица дружества не искат 2020 г. да се повтаря, техните колегии от сектори технологии, хазарт, химия и добив на метали отчитат страхотна година, коментират новата класация от „Капитал“.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Метали

Метали

05.08.2021 | 00:25

Бившият комбинат Георги Димитров е продаде за първи път през 1997 година на Белгийци. След това за година две е препродаван няколко пъти, явно е имало защо. Е и стига до сегашния собственик, този завод е най големият в Европа за добив на мед, ама отдавна не е Български. Кое е наложило тази продажба трудни сега може да се каже, вероятно тогавашните чекмеджета са били по дълбоки. Ако някой знае нещо друго нека каже, ама нека не бъркаме настоящето с миналото. Къде бяхме тогава като изтекоха толкова много пари и го проспахме това всичкото време. То тази приватизация продажбите ставаха като че ли се отърваваме като от крастави магарита от тези предприятия, че даже и се хвалиха колко било успешно всичко това, абе жив резил ама сега много знаем.

Отговори
0 0
мафия и производителност

мафия и производителност

03.08.2021 | 16:30

"Това е най-високата средна рентабилност, отчитана някога в класацията на изданието." - Така е в държавата на мафията! 90% от населението тъне в мизерия и бедност, а една върхушка разпределя и изнася в чужбина милиардите от труда им!

Отговори
5 1
Нали

Нали

03.08.2021 | 15:21

Благодарение на Бойко Борисов и управлението на ГЕРБ!

Отговори
6 9
да,

да,

03.08.2021 | 15:48

Сигурно са снесли за шкафчето!

Отговори
5 5

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?