Следвайте ни

Вижте колко са парите за пенсии в България

viber icon

В Държавния фонд за гарантиране устойчивостта на държавната пенсионна система, т.нар. Сребърен фонд, в края на юли 2021 г. средствата достигат 3,471 млрд. лв., съобщи "Стандарт".

Това е с около 179 млн. лв. повече, отколкото са били в края на миналата година (3,292 млрд. лв.). Спрямо юни увеличението е с едва 8 млн. лв., показват данни на Министерство на финансите (МФ).

За цялата 2020 г. сумата е 188,68 млн. лв.

Сребърният фонд беше създаден през 2007 г. с около 2 млрд. лв., като за 14 години в него са се натрупали едва 1,34 млрд. лв. допълнителни средства. 

Предназначението му е да подкрепя пенсионната система, но реално средствата в него не биха стигнали за изплащане на пенсиите дори за няколко месеца. Дефицитът в системата възлиза на над 5 млрд. лв. за 2020 г. 

В Сребърния фонд постъпват и средства по линия на осигуряването - изборът дали да правим вноска за втора пенсия в частен универсален фонд или изцяло в НОИ.

От създаването си до днес парите, които постъпват в Сребърния фонд, стоят на депозит в БНБ и никога не са били инвестирани в други финансови инструменти, които носят доходност.  

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-сериозният замърсител на въздуха в Пловдив?