Следвайте ни

Вижте кои храни са най-скъпи в Пловдив

viber icon

Пловдивчани купуват най-скъпия ориз в страната. Обобщената справка за миналата седмица на Държавната комисия по стокови борси и тържища /ДКСБТ/ показва, че на едро килограмът тръгва от 2.50 – 3 лева. Така по супермаркетите броим минимум 2.80-3.20 лева, ако не хванем промоция. Масово в областните градове кило ориз е тръгвал от борсите между 2 и 2.50 лева. Наред с Пловдив, цената е много висока и в Шумен, а най-евтино е в Смолян.

С „шампионски цени” в Пловдивска област е и кравето сирене – килограмът на едро е между 8 и 8.60 лева. На дребно в магазините става минимум 10 лева, а тези по БДС удрят 15 лева. За сравнение – в страната краве сирене по борсите може да се намери и за 5.30 – 6 лева. Най-евтино е по тържищата в Шумен, там се купува и за под 5 лева килото.

Последната седмица на юли месец е приключила с увеличение в едровите цени на почти всички основни хранителни стоки. Средната цена на кашкавал Витоша се е повишила с 15 стотинки до 11.27 лева на едро, отчитат от ДКСБТ. Захар, брашно, масло, маргарин, замразено пиле също пълзят ежеседмично нагоре. Плавен ръст отчетоха и шоколада и производните му изделия. Продавачи в хранителни магазини сменят етикетите при всяка нова доставка.

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Мандра

Мандра

01.08.2021 | 16:17

Сирене Съединение в Лекси е 17.50 лева, а в гр. Баня същото е на 14.50 лв/кг. Айде сега ми кажете от къде идва тази разлика.

Отговори
3 1
намръщенЪ

намръщенЪ

01.08.2021 | 14:53

А какво става с нашите оризища. Винаги оста Пазарджик-Черна гора(Чирпанско) е давала почти 100% от българския ориз, тукашните чалтъкчии(оризари) са били са специален статут(намалени данъци за всички, дори за християните) и са доставяли направо за сараите в Истанбул.

Отговори
4 0
Ганчо

Ганчо

01.08.2021 | 13:48

Последното изречение е вярно!

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?