Следвайте ни

Вижте как ни дерат майсторите за летните ремонти

viber icon

Петър Николов е собственик на малка строителна фирма, която се занимава с довършителни ремонти в Пловдив и региона. Пред „Марица“ предприемачът разказа, че от началото на лятото отново се усеща сериозна липса на кадри в бранша, което води след себе забавяне и оскъпяване на ремонтите. Това е поредният удар след скока в цената на повечето материали през зимата. 

„В началото на годината имах четири бригади за ремонти и довършителни дейности от по трима майстори. Почти всички бяха със сериозен опит в занаята както у нас, така и в чужбина. От общо 12 души, които работеха при мен, от май до момента съм загубил 5 души, които с разхлабването на ковид мерките в Европа се върнаха в Германия и Белгия“ разказва Николов.

По думите на майстора, подобна е ситуацията при много от колегите му.

„Момчетата работиха бързо и качествено. Научиха се около майсторите в Германия и помогнаха много в бизнеса,“ категоричен е Петър Николов. По думите му, дори по време на пандемията оборотите му са били сходни с предходните години, като спадът е бил минимален: „От миналата пролет до началото на това лятото майстори имаше под път и над път, но през последните месеци ситуацията се промени“.

Попълването на бригадите с нови кадри се оказва истинско предизвикателство. Мъжът споделя, че в края на миналата година и в началото на тази самите майстори са го търсили за работа, докато в момента масово напуснали страната. Това е принудило фирмата му да намали значително обема на работа, която може да поеме. Вместо четири бригади, в момента предприемачът има три, което според него сериозно бави планираните ремонти. 

Според Николов цените на труда са скочили за една година между 5 и 20 процента точно заради недостига на кадри в бранша. „Търсенето определя предлагането“, категоричен е майсторът и допълва, че ако днес му звъннат за основен ремонт на апартамент, ще може да го започне най-рано на 24 август.

Станимир Кронев

Станимир Кронев

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Станимир Кронев е завършил журналистика в СУ и финанси в ПУ. Участва в създаването на редица културни и развлекателни събития в Пловдив. Публикува в американски издания.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Хм..

Хм..

06.08.2021 | 19:15

Който се е родил с две леви ръце, да плаща.

Отговори
2 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?