Следвайте ни

Вижте как да платим данъците без такса

viber icon

Зам.-директорът на НАП-Пловдив Иван Видов и директорът на дирекция "Обслужване" Мария Лалева горещо препоръчаха гражданите да използват персонален идентификационен код /ПИК/ при подаване на годишната данъчна декларация. Издаването му е безплатно, отнема само няколко минути и де факто ПИК е безсрочен. Издава се нов само, ако старият бъде загубен. Плащанията през ПОС-терминалите на НАП са без такса и се отразяват незабавно в системата, подчерта Иван Видов.

 

Данъчна кампания 2020, в която трябва да се декларират доходите, получени през 2019 г, прави голяма крачка в посока улесняване на потребителите, посочи Мария Лалева. От началото на март ще бъде достъпна предварително попълнената данъчна декларация. За целта до края на февруари работодателите имат ангажимент да подадат в НАП данни за изплатените възнаграждения на служителите си. Клиентите могат да я прегледат и ако данните вътре са коректни, просто да я изпратят. Това обаче може да стане само с ПИК или електронен подпис, допълни Мария Лалева. Ако физическо лице е получило доходи от трудови правоотношения, от граждански договори и от отдаване под наем на актив на дружество, всичко ще бъде заредено в системата автоматично. Ако обаче доходите от наем са по договор с друго физическо лице, те трябва да бъдат вписани ръчно, даде пример Лалева. До 30 април физическите лица могат да коригират n на брой пъти данъчната си декларация и да я изпращат онлайн. За вярна се зачита последната, обясниха данъчните.

 

От тази година с два месеца се удължава срокът за ползване на 5% отстъпка върху данъка за довнасяне. "Намалението" но не повече от 500 лева важи до 31 март 2020, но само при условие, че клиентът няма публични задължения и документът е подаден по електронен път. Тази година няма нужда към данъчните декларации да прилагаме служебни бележки и решения на ТЕЛК при ползване на облекчения за инвалидност. Кампанията приключва в последния ден на април.

 

Приходите на ТД на НАП Пловдив през 2019 година са 2 841 400 лева лева. Това е с 236 милиона повече от предходната година, а ръстът е почти 10%.

От публични продажби на имущество на длъжници пък са събрани над 8 милиона лева. Организирани бяха 947 търга, отчетоха още данъчните.

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?