49

Вижте къде в Пловдив дават 7000 лева заплата

Агенции за недвижими имоти построиха комунизма: обещават големи бонуси, много пари, безплатни обучения и нулева отговорност

Седем бона заплата за начинаещи брокери обяви в jobs.bg софийска агенция за недвижими имоти, стъпваща в Пловдив. Публикацията на компанията звучи повече от съблазнително: „Даваме възможност за развитие, надхвърлящо най-смелите ви мечти… стимулираме с големи бонуси… работата не е работа, а игра… нямате отговорности… допринасяте за светлото бъдеще на България“.

И ако кандидатът се е увлякъл в мечти да построи комунизма, специалистите в бранша бързо ще го свалят на земята.

„И ние срещаме подобни обяви, а това, което се предлага в тях, прилича по-скоро на рекламен трик, отколкото на сериозна оферта“, коментира пред „Марица“ Ирена Перфанова, председател на Национално сдружение „Недвижими имоти“ (НСНИ). По думите й, никой не може да обещае фиксирана сума на брокера, тъй като работата с имоти е хипотетична и не включва гарантирана доходност. В някои фирми има практика, освен процента, да се дава твърда заплата, но тя обикновено гравитира около минималната, обяснява Перфанова.

Комисионата за сделки с имоти обикновено е около 3%, като в по-малките населени места може да е леко завишена заради по-ниските стойности на сделките. Единствено в случаите на ексклузивни права, когато се взема комисиона само от страна на продавача, процентът варира между 5 и 7, казва тя. Според нея, за да придобие опит, брокерът трябва да се обучава най-малко 2 месеца и да работи сериозно с реални сделки между 2 и 3 години. Не се изключва млад кадър да направи голям удар още при старта на кариерата си, ако е контактен и има данни за търговец. В такива случаи обаче става дума по-скоро за „късмет на начинаещия“, отколкото за реално придобити способности, смята Перфанова.

На фона на голямото търсене и слабо предлагане на пазара обаче стартовата заплата за брокери в jobs.bg скочи рязко през последните месеци. Фирми гарантират от 2 до 5 хиляди лева месечно възнаграждение на млади хора без никакъв опит в занаята.   

По думите на врели и кипели в занаята, за да изкара 7000 лв. на месец, брокерът трябва да направи сделка за най-малко 300 000 евро. Такива „удари“ обаче се случват веднъж на няколко месеца и години. „Зарибяват млади хора с обещания за високи заплати, а после ги карат да работят за смешни пари. Затова в такива фирми има огромно текучество“, твърдят брокери. Според тях опитите за измами в бранша се множат с всеки изминал ден. „Спасението е в регулацията на бизнеса с имоти. Да се отсеят т. нар. „таксиметрови шофьори“ от сериозните агенции, а работата да се концентрира в ръцете на експерти, които спазват професионалната етика и са в крак с технологиите“, категорични са от НСНИ.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
7 коментара
калинки

калинки

10.06.2022 | 16:50

Седем хиляди дават на партийно-назначени чиновници без конкурс и без ценз.

Отговори
20 1
Кпсс

Кпсс

10.06.2022 | 15:59

Я да видиме колко данък плащат на комисионите си тия пом.и.ри нагли брокерите,че ми е много интересно.....

Отговори
29 0
Комунист

Комунист

10.06.2022 | 15:29

По-лъжливо нещо от капитализма няма!

Отговори
26 8
ДА....АМА  НЕ

ДА....АМА НЕ

10.06.2022 | 17:07

От българския капитализъм....ДА Ама от оня западния НЕ.... Има разлика...от тук до Марс.....вервай ми.....

Отговори
22 2
Комунист

Комунист

10.06.2022 | 17:43

Тоя пък с тия седесарски клишета, за: български капитализъм, комунистите им пречат, правен по руски образец ... бла-бла, колко са държавите в Света: 200-206, колко са още комунистически - няколко и колко живеят добре от всички, сигурно: 10-20

Отговори
8 7
ЯКО

ЯКО

10.06.2022 | 18:25

те гони параноята друже.....все клишета и седесари ти се привиждат...нейсе...... по-крадлив и долен от български капиталист нема на този свят........ западния капиталист не престъпва закона,щото ша го гази мечка.... схващаш ли........????.....ама щом си комуняга...едва ли.... между другото и аз съм комунист.....ама е заради такива като тебе измислени ,,комунисти,, дето хвърлят петно на останалите свестни,направо ме е срам.....

Отговори
7 2
Има:

Има:

11.06.2022 | 09:58

Герберизма

Отговори
0 2

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?