Следвайте ни

Вижте къде бензинът струва 1 стотинка, а ние плащаме по 2.16 лева

viber icon

Най-евтиното гориво в света е във Венецуела – 1 ст. за литър, а най-скъпото  в Хонконг. Обърнато в български пари шофьорите там броят средно по 4.04 лв.за литър. Новото проучване на база на данните от GlobalPetrolPrices.com показва, че през последното тримесечие на 2019 средната цена на бензина в България е била двойно по-ниска от тази в Хонконг – 2,16 лева за литър. На всеки три месеца от Bloomberg сравняват цените на най-масовия бензин А-95 в общо 61 държави по света, сред които и България. Изследването ни отрежда 26-а позиция спрямо 25-о място за тримесечие и година по-рано, пише profit.bg.

В топ 5 на държавите с най-скъп бензин са още Новрегия, Нидерландия, Израел и южната ни съседка Гърция, където можем да купил 1 л А-95 срещу 3.14 лв.

Гражданите на България обаче получават най-ниските заплати в ЕС, което се отразява и на покупателните възможности на населението. Горивата у нас са едни от най-недостъпните сред разглежданите от изданието 61 държави.

Литър бензин у нас може да се купи с 4.77% от средния дневен доход, което ни отрежда 11-а позиция отзад напред, т.е. 51-ото място от 61-а държави.

Колко харчим на година за горива? Шофьорите в страната изразходват около 88.7 литра гориво на година, като това са средни стойности за страната. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?