2374
Следвайте ни

Вижте докъде летяха най-много българи през 2021 г, град №1 е ...

viber icon

Изминалата 2021 г. отново беше динамична и непредсказуема за туристическата индустрия, точно както 2020 г. Забелязва се обаче една основна промяна – пътуващите станаха по-информирани относно правилата за пътуване на различните държави, коментират в свой анализ от eSky. Групата е една от най-големите онлайн туристически агенции, лидер в Централна и Източна Европа и водещ играч на пазарите в Южна Америка. Експертите по туризъм отчитат още един факт, в резултат на пандемията - всеки четвърти закупува и застраховка – както за себе си, така и за самото пътуване.

Най-желаните дестинации за 2021 г. 

През изминалата година българите летяха най-много в България (52%), като София и Варна бяха двете предпочитани дестинации. Германия се нарежда на второ място с дял от 12%, а най-посещаваният град беше Меминген, който изобщо не присъстваше в класацията за 2020 г.  Това се дължи на факта, че нискотарифните компании започнаха да летят до Меминген, а не до Мюнхен, като разстоянието между двата града е само 117 км.  И не само – в Меминген има доста голяма диаспора от български емигранти. Припомняме, че от скоро се изпълняват полети до германския град и от  „Летище Пловдив” по два пъти в седмицата, превозвачът е  „Уиз еър”. 

Великобритания (10%) заема четвърто място, като разбира се, най-популярният град там остава Лондон. Италия (7%) и Испания (5%) се нареждат на следващите места. Най-популярните дестинации, до които българите пътуваха в Италия, са Милано, Рим и Бари. Барселона, Мадрид и Валенсия пък бяха най-посещаваните дестинации в Испания от нашите сънародници. На следващите позиции се нареждат Нидерландия (4%) и Франция (3%), като съответно градовете, до които летяха българите, са Айндховен и Париж. На следващите позиции се нареждат Австрия, Гърция и Белгия с еднакъв дял от 2%.

Средна цена на билетите през 2021 г.

През изминалата година средната цена на самолетен билет в страната е 78 евро, което представлява увеличение от  4% спрямо 2020 г., както и  2% спрямо 2019 г. От eSky припомнят, че през 2020 г. имаше сериозен спад в цените на междуконтиненталните полети спрямо 2019 г. , но през 2021 г. средната цена за билет беше 460 евро, стойност почти равна на тази през 2019 г. (478 евро). Сериозна промяна в цените на билетите на континенталните полети няма, а средната цена за полет е 120 евро (110 евро през 2020 г. и 130 евро през 2019 г.)

Сигурност при пътуване

След настъпването на пандемията, все повече туристи търсят сигурност при пътуване – независимо дали пътуват в страната или чужбина. Броят на продадените туристически застраховки през 2021 г. се е увеличил с 18%. Най-популярна беше застраховката "All risk", която позволява да отмените пътуването си по различни лични причини (напр. заболяване, отказване на отпуск от страна на работодателя или дори заболяване на домашния ви любимец).

В условията на пандемия значението на застраховката значително нараства. Само за сравнение - през 2019 г. едва 15% от направените резервации са били с включена застраховка.  От eSky казват, че през 2021 г. цели 25% от резервациите включват и туристическа застраховка, което означава, че всеки четвърти добавя тази услуга.

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?