Следвайте ни

ВИДЕО Малките фирми нямали достъп до кредити от ББР

Шест от осемте най-големи получатели на заеми от банката са откликнали на молбата на министър Петков

viber icon

На брифинг в Министерство на икономиката служебният министър Кирил Петков обяви, че само две от осемте най-големи фирми, възползвали се от кредити от Българската банка за развитие (ББР), не са откликнали на вчерашната му покана. Това са Благоевград-БТ АД и Транспект АД. Въпреки това, нито една и от останалите шест фирми не се яви лично на срещата. Те са изпратили писмени отговори до ресорното министерство, в което уверяват, че обслужват редовно задълженията си. 

Според министър Петков раздадените големи заеми от държавната ББР на фирми не са според закона, който предвижда средствата да са за малки и средни предприятия. Служебният министър на икономиката каза още, чe иcкa дa чуe лично oт упрaвитeлитe нa тeзи фирми относно това кaк ce рaзвивa бизнecът им и кaк виждaт връщaнeтo нa пaритe. За да не се стига до подобни ситуации в бъдеще, ще бъде въведено ограничение в максималния кредит, отпускан от ББР, от максимум 5 млн. лева на заем. 

Кирил Петков каза още, че през последните дни в министерството са постъпили няколко сигнала от малки и средни фирми, които пък твърдят, че практически са оставени без достъп до кредитни продукти от ББР и срещите с представители на банката са минавали формално и с огромни забавяния във времето.

Станимир Кронев

Станимир Кронев

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Станимир Кронев е завършил журналистика в СУ и финанси в ПУ. Участва в създаването на редица културни и развлекателни събития в Пловдив. Публикува в американски издания.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Бизнес

Бизнес

28.05.2021 | 13:12

това не е само ББР а със много и други банки стара история педи години потътсихме със съпругата ми кредетиране от три банки на които бяхме клиенти но ни беше отказано защото балансът който предоставихме не покриваше тяхните изисквания за печалба ами как да има печалба като Китай здраво работи нали нма свободно движение на хора и стоки не само ние но и др. фирми трябваше да се пренастроят за което беше нужна финансова подкрепа която така и не получихме а историята с добрите финансови резолтати от преди години не важи но паролата наш човек винаги е вървяла и ако някой каже че има равнопоставеност между фирмите то това е огромна лъжа защото нови фирми с ограничена отговорност се кредитират и то с доста големи суми а при нас ставаше въпрос за 10000 лева които пари някои ги носят за джобни фирмата ни е ЕТ забелижете и работи от 1993 година и тази дребна сума беше проблем за големите банки

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?