1553

Вицепремиерът Василев: Не затваряме "Мариците", енергетиката ни е бетон

Новият План за възстановяване не предвижда да се затварят 1600 мегавата от Маришкия басейн. Това каза вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев по време на изслушването си в Народното събрание, предаде репортер на БГНЕС.

"За България е много важно да има план, който е добър и това е много по-важно от това да има план, който бързо да бъде приет. Какво имах предвид и какво продължавам да имам предвид.

Планът, който ние заварихме, идвайки като редовен кабинет, предвиждаше закриването на 1600 мегавата въглищни централи в Маришкия басейн и изграждане на парогазова централа на тяхно място.

Ако ние бяхме приели този план, в момента България щеше да е с ангажимент да изгражда газова централа при липсата на газ и при цените на газа, които съществуват в момента и в същото време да е поела ангажимент да затвори 1600 мегавата от въглищните централи, които са с национален ресурс.

Не го приехме този план. Казахме, че това за българската електроенергийна система не работи и започнахме преговорите с ЕК, така, че това да бъде спряно и да се стигне до план, който комисията може да приеме, който изпълнява целите на Зелената сделка, но който не нанася такава смъртна опасност на българската енергийна система", заяви Василев.

Вицепремиерът припомни за проведените обществени обсъждания – със специалисти и с индустрия, и добави, че уверението е до 15 март планът, на техническо ниво, да бъде затворен с комисията.

„От там нататък ние можем да започнем предварително изпълнение на проектите. Разплащания, които са предвидени в бюджета, могат да започнат веднага след тази дата. Има чисто технически процес по одобрение, който ще мине за няколко седмици", заяви още Василев.

Той уточни, че новият план не предвижда да се затварят 1600 мегавата. "Всички те остават да работят. През 2019 г. ние сме поели цели за намаляване на въглеродните емисии, те трябва да бъдат изпълнявани. Няма как да бъдат преразгледани.

Това означават, че въпреки че всички централи продължават да работят, те ще работят в по-малък период от годината. Трябва да има 40% намаляване на въглеродните емисии. Това не застрашава нашата енергийна система", посочи още Василев.

Според него сигурността на енергийната система е гарантирана. Той посочи, че в плана са заложени капацитет от батерийни мощности.

"Тези мощности ще бъдат изградени на конкурентен принцип в България, като управлението на търговете, за да няма никакво съмнение, всичко това ще бъде управлявано от Европейската банка за възстановяване и развитие.

Ако мислите, че те са корумпирани, може да имаме различия във вижданията. Същото се отнася и до геотермалните проучвания. Истината е, че имаме карти от края на 80-те години, в които се вижда голямо наличие на геотермален ресурс", каза още Асен Василев.

Вицепремиерът отбеляза, че има няколко пилотни проекта с няколко общини с нискотемпературния ресурс да се тръгне към проекти за отопление, което намалява нуждата от енергопотребление през енергопреносната мрежа.

Според Асен Василев много от нещата, които Джевдет Чакъров от ДПС е казал, не са верни. Той отрече да е имало кризисен пиар по плана.

Думите на Василев бяха във връзка с мотивите за изслушването, които Джевдет Чакъров представи.

"Надяваме се днес да се състои истинска дискусия, от която да произлязат предложения, с които по най-добрия начин да бъдат защитени националните интереси на България. От това, което чухме ние от ДПС, имаме огромни притеснения относно съответствието на проектите с националните интереси на България особено в областите на транспорта и енергетиката, в които включените проекти не са обосновани като част от обща концепция за реформа в двете сфери, каквато явно няма и липсва, какъвто и да е анализ за социално-икономическите последствия", заяви Джевдет Чакъров. Той попита какви ангажименти ще предприеме правителството за ускорено затваряне на въглищните, електро и топло-централи.

Според него буди притеснение да бъдат закупени вагони и локомотиви, за които няма инфраструктура. По думите му планът не отговаря на изискванията за конкретни реформи, а е разработен като оперативна програма.

Джевдет Чакъров попита и защо няма публичност по този план. Той изрази съжаление, че България е единствената, която към момента не получава средства по Плана за възстановяване. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Дааа

Дааа

11.03.2022 | 16:11

Бетон ама от оня Китайския, де като го стиснеш в шепа лекинко и става на пепел.

Отговори
1 0
Кокорчо & Со

Кокорчо & Со

11.03.2022 | 13:01

Е/са по нагъл/и и ще нанесе/ат колосални шети, в сравнение с Милен Велчев и Владислав Горанов. Хак ни е/са.

Отговори
1 0
И Альоша е от бетон

И Альоша е от бетон

11.03.2022 | 12:05

Альоша е от бетон но "мъдрите" ни управници искат да го демонтират. Може би се готвят на негово място да издигнат паметник на "великия" ни вожд Киро който ни води към "светло" бъдеще, изпълнявайки точно инструкциите на нашите зад океански "приятели". Жалко за хубавата ни татковина, която пада се по стремглаво надолу към дъното.

Отговори
4 0

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?