46

Вицепремиерът Борислав Сандов на среща с бизнеса в Пловдив

От Пловдив стартира поредица от срещи на министъра на екологията Борислав Сандов с бизнеса. На тях вицепремиерът се ангажира лично да разясни на предприемачите какви са държавните политики в областта на устойчивото развитие и добрите практики в опазване на околната среда.

„В България ще влязат 25 милиарда евро в следващите шест години, част от които са фондово финансиране. Това публично финансиране ще отключи и частен капитал в големи размери“, посочи днес министър Сандов на среща с кметовете на общини от Пловдивска област и бизнеса. „Да си „еко“ всъщност е добре за бизнеса – колкото по-евтина енергия ползват заводи и фабрики, толкова по-евтин е крайният продукт“, посочи министърът, визирайки възобновяемите енергийни източници. Само в рамките на  Националния план за възстановяване и устойчивост  фирмите могат да се възползват от следната грантова безвъзмездна помощ: 200 млн. лв. грантове на ВЕИ за собствено потребление; 180 млн. лв. грантове за кръгова икономика; 235 млн. лв. грантове за енергийна ефективност и др.

Отделно от това Министерство на иновациите и растежа ще администрира грантова схема за малки и средни предприятия в размер на 140 милиона лева. С пари по нея могат да се закупят термопомпи, солари и др. 

Кръглата маса се организира по инициатива на Балканския институт за устойчиво развитие в сътрудничество с Министерството на околната среда и водите и Областна администрация в Пловдив. Балканският институт за устойчиво развитие издава Бяла книга на добрите практики, които могат да помогнат на бизнеса в опазването на околната среда.

Снимка от Наташа Манева

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?