49

Вицът за блондинки трае 5 минути, останалото е бизнес със сърце

Първите пафти на 21. век, „Малката русалка“, броколи с моцарела и още 17 лични истории, разказани на първия Есенен бизнес лейди панаир в Пловдив

Всички сме чували вицовете за блондинки, в които мъжката половина от човечеството се забавлява с русокосите дами. В Business Lady Club Plovdiv обаче истината за жените е доста по-различна. Особено ако носят на раменете си тежката отговорност на предприемачеството. 

Васка Бакларова по време на събитието

„На бизнес срещите, по които пътувам из цялата страна, 95% от присъстващите са мъже. Представете си тяхната изненада, когато насреща им се появи 30 и няколко годишна русокоса дама, която чертае сложни бизнес стратегии! Учудването им е огромно, но то трае само първите 5 минути. Това е времето, през което се делим на жени и мъже. Останалото е бизнес, който ние, дамите, правим със сърце, душа, финес, но и с мъжки усет“, казва Васка Бакларова, председател на Business Lady Club Plovdiv и инициатор на първия по рода си Есенен бизнес лейди панаир у нас. Събитието събра над 100 участници и 20 изложители в хотел „Йегерхоф“ миналата вечер.

На панаир като на панаир – но и не съвсем, тъй като по щандовете не се раздаваха единствено рекламни брошури и визитки, а се разказваха човешки истории. От магическата приказка за първите пафти на 21. век на дизайнерката Сълзица Борисова, през броколите с картофи и 4 вида сирене, с които всяка домакиня може да блесне само за 15 минути, на „Food Arena“, до вълшебната детска градина „Малката русалка“ и най-качествения гръцки зехтин… Вдъхновяващият личен пример на 20-те амбициозни момичета, поставили свои щандове на изложението, бе способен да очарова всяка дама, независимо дали е мечтала да започне собствен бизнес с години, или поривът за това е развълнувал сърцето й по време на събитието. 

Идеята за панаира е на Васка, която, обмисляйки как да отбележи по нетрадиционен начин 2-годишния рожден ден на клуба, решава, че е добре в тежките времена на криза да съчетае полезното с приятното.

Председателят на Business Lady Club Plovdiv Васка Бакларова

„Пловдив е известен панаирен град, но такова изложение досега не е съществувало. Това е място, на което се забавляваме и представяме бизнесите си по елегантен начин, за да могат все повече хора да чуят за тях“, обяснява Васи. На всеки щанд посетителите на изложението получаваха печат. Събралите всички печати участваха в томбола с награден фонд над 5000 лева. 

„Познавам личните истории на всички дами тук и те са толкова вдъхновяващи! Искам те да послужат за пример на младите хора и да им дадат смелост да направят първата крачка“, казва председателят на Business Lady Club Plovdiv. Тя е особено горда с най-новата фирма в клуба - Sabor, в която е вградена българската шевица. Това са тоалети, изработени изцяло от естествени материали – вълна, лен, памук, кашмир, коприна. В нея блестят и сребърни бижута, вдъхновени от народната традиция.

Дизайнерката Сълзица Борисова от Sabor

„Дизайнерката Сълзица Борисова измина дълъг път, докато се престраши да пусне модната линия. Много съм щастлива, че имам принос за това, тъй като бях неин ментор. Тя имаше продукта, но не беше сигурна как да го предложи. Работихме се нея, сега сами можете да видите какви уникални модели предлага“, не крие възторга си Васи, която за кръщенето на сина си носи именно тоалет на Sabor. Тя планира панаирът да стане ежегоден, а наесен да увлече още повече дами да подредят свои щандове на изложението.

Деси Петева, собственик на Food Arena

„Стартирахме Business Lady Club Plovdiv преди две години и за това кратко време успяхме да съберем невероятна общност от дами с невероятна душевност. Това е и моето разбиране за начина, по който трябва да правиш бизнес – не на всяка цена, със сърце и винаги с добро отношение“, убедена е Бакларова.

Светлината вътре във вас никога да не изгасва – това пък пожела на дамите от клуба илюзионистът Венсан, който представи уникално светлинно шоу пред възхитената публика.

Снимки Валентина Биларева

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?