Следвайте ни

Ветеринар от Белозем прогони инспектори с лъжа за африканска чума

viber icon

Ветеринарният лекар към свинекомплекса в село Белозем д-р Зорница Желева е отказала да пусне инспектори от РИОСВ-Пловдив в стопанството, под предлог, че там има огнище на африканска чума по свинете. Истината е, че дамата излъгала, за да прикрие сериозно нарушение по Закона за опазване на околната среда. За него обаче се разбира по-късно, става ясно от доклад за извършена проверка на фермата.

На 7 юли тази година експерти от екоинспекцията отишли на планова проверка на Свинеферма "Белозем №2", която е най-голямата в област Пловдив. Целта на посещението била осъществяване на текущ контрол на дейността на обекта. Според предварителна справка от 29 юни 2021 г., издадена от Областна дирекция по безопасност на храните, в РИОСВ имали информация, че във въпросната свинеферма се отглеждат 4198 свине.

На база тази бройка стопанството задължително трябва да има издадено комплексно разрешително от Министерство на околната среда и водите. Документът е във връзка с контрола върху нормите за допустими емисии на замърсяващи вещества, които е възможно да бъдат изпуснати. Такова разрешително по реда на чл. 117 от ЗООС обаче липсвало.

За констатираното нарушение е изпратена покана за съставяне на акт до изпълнителния директор на дружеството, стопанисващо фермата. Поканата обаче не е получена по надлежния ред - непотърсена или отказана да бъде получена, пише в доклада на РИОСВ. Нова покана е изпратена до шефа на Трето РУ на МВР-Пловдив с молба за съдействие при връчване. Предстои да се предприемат административно-наказателни мерки.

Според Чл. 164, ал. 3 на Закона за опазване на околната среда, свинефермата в Белозем я грози глоба от 50 000 лв. Това не е първото нарушение на стопанството за липса на комплексно разрешително. Същата санкция бе наложена и през 2015 г. Архивите на РИОСВ-Пловдив показват и други нарушения назад във времето. 

Проверка на „Марица“ установи, че в Белозем не е имало огнище на африканска чума по свинете. През август т.г. заболяването бе открито в лично стопанство в с. Красново, в индустриална ферма в с. Априлци и  във фамилна ферма в с. Сбор.

Снимка от БНР

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Аксел

Аксел

08.09.2021 | 20:11

Значи когато принудиха хората от селото да си изтрепят прасетата въпросният свинарник изобщо не го отразиха там нямаше зараза, а сега де.

Отговори
3 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?