Следвайте ни

Вержиния Джевелекова, Филип Морис България: IQOS е коренно различен продукт от цигарите

След 4 -годишна оценка на научните данни на компанията, Агенцията по храни и лекарства в САЩ потвърди намаленото излагане на вредни вещества при IQOS

viber icon

- Г-жо Джевелекова, три години след въвеждането на устройството за нагряване на тютюн IQOS, пушачите правят ли разлика между конвенционалните цигари и бездимните продукти? 

- Вече има яснота в публичното пространство, че устройствата за нагряване на тютюн като IQOS не са електронни цигари.  Хората знаят, че има нещо, което обединява бездимните продукти и цигарите, но те действително са различни. Това, което ги обединява е, че при употребата и на трите продукта, се отделя никотин, който води до зависимост, както и че трите продукта носят риск за здравето. Затова не трябва да се започва тяхната употреба, а  тези, които вече са започнали, най- добре е да спрат. 

Тези продукти, обаче, се различават по 2 основни критерия. Единият е, че обикновените цигари и тютюневите стикове, предназначени за използване с устройствата за нагряване, съдържат тютюн и никотинът е естествена съставка в него – т.е. са тютюневи изделия. За разлика от тях, електронните цигари използват течност с никотин, т.е. те са изделия, несъдържащи тютюн. Вторият критерий е по отношение на употребата им или как никотинът се извлича от тях.  

Именно тук е и ключовата разлика. При цигарите , никотинът се извлича чрез запалване и изгаряне на тютюна, при което се образува цигарен дим.  В него, освен никотина, се съдържат още над 6000 вредни вещества, сред които твърди въглеродни частици, наречени катрани. Това голямо количество и видове вредни вещества водят до сериозни рискове от заболявания. За разлика от цигарите, при другите два бездимни продукта отделянето на никотина става не чрез изгаряне, а чрез нагряване . Тъй като няма горене, а нагряване, не се образува цигарен дим, а пара, и именно затова се наричат бездимни продукти. Нагряването е иновативен, алтернативен начин на горенето за извличането на никотин. Важно е да се знае, че не е безрисков и независимо как се отделя, никотинът не е основната причина за развитието на заболяванията, свързани с пушенето. 

- Споменахте парата, която се отделя при устройствата с нагряване. Каква е разликата  с цигарения дим и има ли основания за притеснения от околните, т.нар. пасивни пушачи, както при цигарите? 

- Разликата между цигарения дим и парата от устройствата с нагряване е по отношение на състава им. Точно това е от ключово значение за степента на риска при излагането на организма на парата при нагряването на устройствата в сравнение с цигарения дим. Тъй като знаем, че никотинът се отделя при температура от около 250 градуса – много под температурата на горене от 600 градуса нагоре, модерните технологии и иновациите в областта  направиха възможно извличането му без горене, а чрез нагряване. 

В парата при нагряването на тютюн с устройства до 350 градуса или при нагряването на никотинова течност с електронни цигари до около 250 градуса, освен никотинът, се съдържа преобладаващо количество вода (80%) и значително по-малко на брой и в по-ниски концентрации вредни вещества в сравнение с дима на една цигара. Затова аерозолът при употребата на бездимните продукти е по-щадящ за организма и няма негативното влияние върху въздуха в затворени пространства в сравнение с цигарения дим. 

За онези пушачи, които не могат да се откажат изцяло от употребата на тютюн или никотин, заради зависимостта си, бездимните продукти са по-добрата алтернатива, тъй като излагането на вредни вещества е значително по-малко. Но не трябва да се забравя - бездимните продукти не са без риск. Те практически минимизират риска за тези, които, за да си набавят никотин, биха продължили да пушат цигари.

- Наскоро американската Агенция за храни и лекарства FDA определи IQOS като „тютюнево изделие с модифициран риск“. Каква е причината за това решение?

- Решението на американската агенция по храни и лекарства FDA показва, че системата за нагряване на тютюн IQOS e коренно различен продукт от конвенционалните цигари.  Това е и доказателство, че всички представени научни данни за липсата на горене, за намаленото образуване на вредни вещества и за показаните по-благоприятни показатели в неклиничните и клиничните проучвания, дадоха основание на FDА да се произнесе категорично, че това е нов продукт със статут на „тютюнево изделие с модифициран риск“, сравнено с традиционните цигари.  

Ако трябва да разясня малко повече, американския регулатор FDA не издава просто, лесно и бързо разрешение на даден продукт със статут на „тютюнево изделие с модифициран риск“. Точно обратното - процедурата по разрешение е доста сложна и дълга. Но, когато най-строгият и реномиран регулаторен орган в света, който издава разрешенията за пускането на всички храни и лекарства в САЩ,  се произнесе толкова аргументирано и категорично по отношение на даден продукт, това несъмнено е успех. Но тежката дума на американската агенция FDA не е само наш успех и удовлетворение за научния екип на компанията. Това решение е историческо, защото  очертава посоката на развитие на цялата индустрия, спомага за информирания избор на потребителите, внася яснота сред обществото и може да служи като база за създаването на държавни политики за намаляване на вредите от тютюна чрез стимулирането на по-добри бездимни продукти в сравнение с продължителното пушене на цигари. 

Освен, че агенцията FDA извърши 4-годишна задълбочена оценка на научните доказателства, предоставени от Филип Морис Интернешънъл,  те прегледаха и всички налични до момента независими данни. Това са заключенията на сериозни европейски и световни институции като Агенцията за обществено здраве на Англия (Public Health England), Комитетът по токсикология на Великобритания (COT), Федералният институт за оценка на риска на Германия (BfR), Националният институт за обществено здраве и околна среда (RIVM) на Нидерландия, Министерството за безопасност на храните и лекарствата на Корея (MFDS), Отделът за здраве и околна среда на Японския институт за обществено здраве и други. 

- А какво означава това решение за пушачите? 

- Вярвам, че те сами могат да направят своите изводи от ясните и категорични заключения на FDA. 

С решението си от началото на месец юли Американската агенция по храни и лекарства определи системата за нагряване на тютюн IQOS  - с елементите в нея - устройството и тютюневите стикове, като „тютюневи продукти с модифициран риск“ .Това е първата и единствена електронна система за нагряване на тютюн, получила този статут. По американската правна система, такова определение се дава на конкретен продукт, а не на цяла категория, например за „бездимните тютюневи продукти“ като цяло. Все пак искам да повторя - въпреки че агенцията FDA потвърди, че „пълното преминаване от конвенционални цигари към IQOS намалява излагането на организма на вредни или потенциално вредни вещества“, употребата на бездимни тютюневи изделия с IQOS не е без риск и те съдържат никотин, който води до пристрастяване.

В началото на месец юли 2020 г. Агенцията по храни и лекарства в САЩ (FDA) определи системата за нагряване на тютюн IQOS като „тютюневи изделия с модифициран риск“ и издаде разрешение за предлагането и рекламирането в САЩ със следните твърдения: 

-          IQOS нагрява тютюн, а не го гори;

-          Това намалява значително образуването на вредни вещества; 

-           Пълното преминаване от конвенционални цигари към IQOS намалява излагането на организма на вредни вещества. 

Решението на американската агенция FDA идва година след издаденото първо разрешение през април 2019 г.  за продажбата на IQOS на пазара в САЩ по друга процеура.  И при двете решения американската агенция постановява на базата на целия набор от научни доказателства, че IQOS e подходящ за промотиране на общественото здраве.  

 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?