Следвайте ни

"Пулпудева" - от кожените изделия до медицинската апаратура

viber icon

Една от емблемите на Пловдив по времето на социализма  - кожарската фабрика „Пулпудева“, окончателно влезе в историята. Миналата седмица бе взривен 60-метровият й комин, който години наред стоеше като безмълвен воин на стража сред руините на сградата на ул. "Владая" 3. „Пулпудева“ ЕАД, наред с десетки икономически гиганти от Татово време, изживя неуспешна приватизация в края на миналия век. Преди три години тя и „Свиневъдство Пловдив" влязоха в списък на ДАНС, която щеше да проверява раздържавяването на 28 предприятия, но ревизията така и не видя бял свят.

Преди месец главният прокурор Иван Гешев разпореди пълна проверка на целия приватизационен процес, както и на последващия контрол, но дали този път ще се изнесат резултати, предстои да видим.  Докато работеше на пълни обороти, „Пулпудева“ произвеждаше облекла от кожухарски велур и напа, обработваха се естествени лицеви кожи за обувки, облекла, мебели и галантерия, а славата на родната продукция се носеше на три континента. Добрата новина сега е, че теренът с обща площ 20 декара, на който бе разположена „Пулпудева“, ще даде живот на коренно различна производствена дейност в сферата на медицината. Там ще се строи нов завод, собственост на компанията BTL Industries, която от 20 г. има база на "Пещерско шосе". 

 

Указ № 56 за стопанската дейност поставя началото на реорганизация в кожарската фабрика "Пулпудева". С решение № 84 от 30.III.1989 г. Пловдивският окръжен съд вписва в регистъра на държавните фирми "Пулпудева“ с уставен фонд 6 635 000 лв. Временно управляващ е Костадин Тезгяхов, след което генерален директор става Петър Пенев. Четири години по-късно фабриката се преобразува в еднолично акционерно дружество с държавно имущество, което се оглавява от Костадин Димов. Капиталът става 10 620 000 лв., разпределен в 10 620 акции по 1000 лв. По онова време там се извършва обработка на сурови кожи от дребен рогат добитък, дивеч и други животни. От тях се шият облекла и други кожухарски изделия, които се търгуват в страната и в чужбина. Бивши работници си спомнят, че

всичко във фабриката вървяло по мед и масло до лятото на 1996 г.,

когато изведнъж им съобщават, че тя е обявена в неплатежоспособност.  Това е записано и в решение на Пловдивския окръжен съд от 10.VI.1996 г. по гр.д. № 2109/96, с което е обявена неплатежоспособността на "Пулпудева" ЕАД, Пловдив. Със същото решение се открива и производство по несъстоятелност на дружеството. За синдик е назначено "Ултракредит" ЕООД - Пловдив. Несъстоятелността на фабриката и прекратяването на дейността й е обявена четири месеца по-късно с решение от 3.X.1996 г. по гр.д. № 2109/96 на Пловдивския окръжен съд. В решението е записано още, че се допускат единствено довършителни дейности за обработка на 20 000 сурови кожи и необходимите действия за охрана и опазване на имуществото на длъжника. Постановена е обща възбрана и запор върху имуществото на "Пулпудева"  ЕАД. Оказва се, че причината за нейната несъстоятелност са огромни задължения към Първа частна банка, Булбанк и Хебросбанк. Вместо да започне осребряване на имуществото, 

кожарската фабрика е включена в списъка за приватизация.

Със Заповед № РД-21-300 от 23 октомври 1996 г. тогавашният министър на промишлеността Любомир Дачев /починал през 2007 г./ нарежда да се открие процедура за приватизация на 75% от капитала на "Пулпудева" - ЕАД, да не се извършват разпоредителни сделки с имуществото на дружеството, както и сключване на договори за дялово участие, съвместна дейност, обезпечаване на вземания и сключване на договори за кредити. Първоначално работниците протестират срещу обявената приватизация, но по препоръка на синдикатите се създава работническо-мениджърски екип, който е готов, но не успява по-късно да стане собственик на предприятието. Междувременно на 9 януари 1997 г. министър Дачев издава нова заповед с № РД-21-14, с която отменя предходната си и нарежда да се извърши продажба до 80% от акциите на "Пулпудева" ЕАД, Пловдив, чрез преговори с потенциални купувачи. Едновременно да се извърши увеличаване на капитала чрез издаване на нови акции, като се спазват разпоредбите на Търговския закон. Датата на обнародването в "Държавен вестник" /бр. 7, 24 януари 1997 г./ да се счита за начална дата за продажба на акции до 20% от капитала на дружеството при облекчени условия. Три месеца по-късно новият министър на промишлеността Александър Божков /починал през 2009 г./ отменя заповедта на предшественика си. Преди това обаче е сменен бордът да директорите във фабриката. През март 1997 г.

начело застават бъдещите <210> собственици - братята Борислав и Иван Кожухарови.

Още същото лято те взимат чрез фирмата си "К и К Комерс 96" - ООД, Асеновград 80% от акциите на стойност 810 000 000 лв. По-късно купуват и остатъчния пакет акции. Плащането е извършено 50% в левове, а другите 50% с документи по Закон за уреждане на необслужваните кредити. Според приватизационния договор е трябвало да извършат инвестиции за 3 100 000 млн. лв., да разкрият поетапно нови работни места - за 1997 г. - 155, за 1998 г. - 80, за 1999 г. - 60, за 2000 г. - 65, за 2001 г. - 65, както и да запазят предмета на дейност за срок 3 години. Любопитен факт обаче е, че преди продажбата - през октомври 1996 г., е регистрирано акционерно дружество "Пулпудева 96" АД, със същото седалище - ул.“Владая“ 3 и същия предмет на дейност. Негов директор е Ангел Караоланов. Според слухове следва период на процедурни хватки от страна на синдици, банки и съд, както и прехвърляне на собствеността от ръка на ръка, което пречи на предприятието отново да функционира нормално. 

Архивите сочат, че до 11 април 2008 г. имотът е принадлежал на “Пулпудева трейд” ЕООД, собственост на Иван Салабашев. По-късно дружеството се свързва с  “Индустриален парк Пловдив” заедно със “Сигмар” ООД и три физически лица. Веднага след това “Пулпудева трейд” прехвърля имота на “Индустриален парк Пловдив”. Собственици на “Индустриален парк Пловдив” са Йордан Славеев (5.7%) и “Телеком инженеринг”, а фирмата се регистрира в Благоевград. 

Заради многобройните борчове към кредитори обаче частен съдебен изпълнител на два пъти обявява фабриката за продан. Първият търг бе през 2012 г. с начална цена 3 465 300 лева с ДДС. Тъй като купувач не се яви, на следващата година се проведе нов търг, като цената бе намалена на 1 774 233 лева с ДДС, което е 80% от първоначалната цена.

 

Световен медицински гигант с единствена база в Пловдив

Теренът на неуспешно приватизираната "Пулпудева" е закупен от мултинационалната компания BTL Industries, която от 20 години има производствена база в Пловдив. Компанията е световен лидер в разработката, производството, търговията и сервиза на електронна медицинска апаратура в три направления: Физиотерапия, Кардиология и Естетична медицина. Има директни офиси в 56 страни на 6 континента, а в Пловдив е единствената производствена база в света. През ноември миналата година зам.-министърът на икономиката Лъчезар Борисов връчи на представители на фирмата под тепетата сертификат за инвестиция клас А. По план новите мощности, в които ще се инвестират над 20 млн. лв., ще заработят през 2021 г. Предвидено е да се разкрият нови 300 работни места.

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?