Следвайте ни

Вецовете спират работа, токът поскъпва още

viber icon

250 веца в страната трябва да спрат принудително работа. Това обаче ще доведе до още по-голямо поскъпване на електроенегията и заплаха за националната сигурност. За проблема алармираха от асоциация „Хидроенергия”, а причината са изменения в регулаторния режим, направени в последните дни на предходния кабинет.

Последните промени, въведени чрез новата Наредба за използване на повърхностните води от март тази година, задължават всички ВЕЦ да представят документ за учредено право на строеж за водовземните съоръжения в речното корито, ако искат да им бъде продължено разрешителното за водоползване. Без него те не могат да работят. Такъв документ не е изискван при приложимия досега режим за строеж на ВЕЦ и не може да бъде получен от ползвателя при вече пуснат обект в експлоатация. Това окончателно блокира работата на сектора, защото съгласно настоящото българско законодателство не е възможно учредяване на право на строеж за вече построено съоръжение.

Държавните ВЕЦ в България също не могат да представят документи за учредени права на строеж за построените преди десетилетия съоръжения в речните корита. Липсата на ясна нормативна рамка пряко застрашава и всички останали водоползватели в България - ВиК дружества, напоителни системи и индустриални предприятия, алармират от асоциацията.

Представителите на работодателските организации - Асоциация на индустриалния капитал, Българска стопанска камара и Българската търговско-промишлена палата, които са основните потърпевши от резкия скок на цените на тока, категорично  настояват за бърза отмяна на спорните текстове и осигуряване на нормална среда за работа на ВЕЦ в България.

Водноелектрическите централи са най-евтиният възобновяем енергиен източник в България. Вецовете осигуряват над половината от произведената възобновяема енергия и са важен източник на електричество с нулев въглероден отпечатък в страната. Именно рекордно високите разходи за въглеродни емисии на замърсяващите електроцентрали са една от основните причини за жестокото поскъпване на електроенергията за бизнеса в България през тази година. В същото време точно производителите от ВЕЦ са тези, за които КЕВР за пръв път определи нулева премия за новия регулаторен период от 01.07.2021 г. Това ще се отрази в намален размер на цената за задължение към обществото и пряко намаляване на разходите на индустрията и всички потребители на електроенергия в страната в този труден период.

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

ФАНИ ИВАНОВА БЕЛОВОДСКА

ФАНИ ИВАНОВА БЕЛОВОДСКА

28.06.2021 | 22:40

ББС - ХИДРО ООД , Юзина БГ ООД , ЮЗИНА ББ ООД , ЮЗИНА ООД

Отговори
0 0
хахахах

хахахах

28.06.2021 | 17:17

Снимката е манипулативна, става въпрос за незаконни малки вецове в коритата на реките, които изземват цялата вода. Да ги бутат и да има живот в реките

Отговори
3 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?