46
Следвайте ни

Вдигат с 20% заплатите в петте най-големи града след Нова година

Обявите се увеличиха тройно, заради дефицита предлагат възнаграждения по 10 000 лв.

viber icon

След Нова година работодателите в петте най-големи града са готови да повишат заплатите с 20%, включително с цел да привлекат кадри да се върнат в България.

Най-дефицитни са лекари, медицински работници, строители, програмисти. Пазарът на труда отбелязва двоен ръст на обявите, всяка седма е за дистанционна работа.

Месеци са нужни, за да се намери правилният кандидат, казват работодатели от IT сектора. Бурно нараства броят на фирмите в тази сфера.

За първи път обаче се усеща недостиг и във всички други сектори, без финансовия. Броят на обявите е тройно по-висок, когато се касае за средно и висококвалифициран персонал - инженерни специалности, организация на доставки, логистика, информационни технологии. Това е сериозен проблем след рестарта на бизнеса след пандемията.

Проблемът с наемането на кадри ще се задълбочи, прогнозират експертите. Най-сериозен е в секторите: производство, медицина, разработка на софтуер. Търсят се над 10 000 IT специалисти, а в логистиката дефицитът е заради големия бум на онлайн търговията.

Недостигът води до покачване на предлаганите заплати. Има и оферти за над 10 000 лева за най-търсени специалисти – мениджъри и за високи позиции в производството.

6-8 хиляди лева дава бизнесът на хора, които са се доказали в бранша.

Най-голям ръст ще има в IT сектора – от 4 до 10 пъти. А има и бонуси – по-гъвкаво работно време, дистанционна работа, социални бонуси.

Една от 7 обяви вече дава възможност за работа от къщи. Някои фирми въвеждат трайно хибридна работа – редуване на труд от къщи и в офиса. 75% предлагат тази опция, ако бизнесът го позволява.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Майна

Майна

20.12.2021 | 12:25

Една и съща пропагандна статия постната по едно и също време по всички сайтове в един и същ текст. Кого лъжете бе ? Все едно човек живее на Марс и не може да отвори джобса и да види за каква грозна реалност става на въпрос . От 6 месеца всеки Божи ден кандидатствам в джобса за работа и от всичките 75 кандидатури не ми са се обадили от нито ЕДНА обява поне за интервю . А съм човек с опит стаж образование и т н . Проблема явно е като видят бившо заплащане от 1800-2000 лв и директно ме подминават щото са наясно че няма да си плащат и ще лъжат . И бай дъ уей обявите за работа са все от едни и същи фирмички от години насам лъжещи и мамещи но пък за сметка на това изискванията им за дадена длъжност са стотици на брой за жълти стотинки маскирани под клишетата на - конкурентно , атрактивно,мотивиращо, отлично , добро, много добро, авангардно и прочие заплащане НО НИКОГА ПОСОЧЕНО В КОНКРЕТНА НЕТНА ЦИФРА - никога . Заврете си писквила отзад

Отговори
17 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?