49
Следвайте ни

Вдигат общежитие и жилища за служителите в Тракия икономическа зона

viber icon

До една година на територията на индустриална зона „Марица“, част от Тракия икономическа зона,  ще има общежитие за приходящите служители на заводите наоколо. Бизнесът има нужда от такава инфраструктура и ние ще я направим, аргументира се Пламен Панчев, изпълнителен директор на ТИЗ. Първоначалната идея била общежитието да е за около 100 човека, но след допитване до компаниите в зоната, проектът бил преработен до 500 души. Вероятно мястото ще оперира под формата на публично-частно партньорство. Мислим също за за изграждане на жилища за персонала на заводите в ТИЗ. Те ще могат да се закупуват на добри цени, а предприятията, където служителите са заети, ще служат като гарант, разказа още инж. Панчев.

Днес той, заедно с областният управител Ангел Стоев и зам.кмета на Пловдив с ресор Образование и Бизнес развитие  Стефан Стоянов официално откриха най-новата придобивка на индустриална зона „Марица“ – медицински център „Тракия Медикъл“. Той ще се ползва като от служителите на компаниите наоколо, така и от жителите на близките населени места. Тук фирмите могат да правят при нужда COVID-тестове на персонала си, включително и със слюнка, и изследвания на преболедували за пост-ковид последствия. Ключово е, че на място могат да се извършват и профилактични изследвания на работещите в индустриалните зони, и всяка компания да има електронно досие. На база на дигиталните досиета ще се прави анализ за здравния статус на хората в конкретното предприятие и това ще е добра отправна точка каква специфична превенция може да бъде извършена, обясни Христо Бучков. 

Създаването на медицински център за нуждите на бизнеса в един ареал е прецедент за  България. ТИЗ беше първа и в още едно нещо – изграждане на обучителен център, където младите кадри от предприятията да правят „сухи тренировки“ в близка до реалната работна среда, а останалите – да се преквалифицират за нуждите на производството. 

Пловдивска област само за последната година има над 25 000 новозаселили се, главно благодарение на бурното развитие на Тракия икономическа зона. Това означава, че сме изправени пред нови предизвикателства и трябва да работим за добра среда, условия и удобства в социален аспект, коментира на откриването зам.-кметът Стефан Стоянов. Той напомни, че градската администрация се е ангажирала с план за градска железница, която да задоволи нуждата от бързи връзки между града и околността.  

Добрата инфраструктура не означава само добри пътища, побърза да уточни областният управител Ангел Стоев. Означава добра социална среда, която да направи региона привлекателен за живот и професионално развитие, допълни той и приветства новото начинание. 

Младите семейства с деца, които работят в предприятията в зона „Марица“, могат да разчитат и на още един бонус. До една година детската градина в Радиново ще бъде готова. Тя ще е с четири групи и физкултурен салон, и половината ще може да се ползва за децата именно на служители в ТИЗ, обяви кметът Трайчо Кардашев. Фирмите от своя страна ще подпомагат детското заведение. 

 

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво правителство ще управлява България след изборите на 14 ноември?