Следвайте ни

Вдигат четири нови завода край Пловдив

viber icon

Четири нови завода ще бъдат построени в Тракия икономическа зона край Пловдив. Инвеститорите са чуждестранни компании, три от които стъпват за първи път у нас. Това съобщи икономическият министър Емил Караниколов по време на дискусията, посветена на старта на кампанията на "Стандарт" "Заедно срещу кризата", която се проведе в Пловдив с партньорството на "Марица".

Единият завод ще бъде за текстил, но във високите технологии. Изделията му са със негорима нишка, която се използва за седалки на самолети. Две от новите предприятия са свързани с хранително-вкусовата промишленост. Четвъртата компания инвестира в завод за медицинско оборудване.
 
 

Караниколов разговаря с представители на бизнеса и местната администрация в Пловдив и областта. На срещата присъстваха кметът Здравко Димитров, областният управител Дани Каназирева, Стамен Янев – директорът на Агенцията за инвестициите, Бойко Таков – изпълнителен директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия, както и Момчил Ройнев от Българската агенция за експортно застраховане.

Срещата откри главният редактор на „Стандарт“ Славка Бозукова, която каза, че в момента повече от всякога е важно да бъде подкрепена националната и местна икономика. „Властта има нужда да чуе какви са проблемите на бизнеса от първа ръка. Другите две страни в този диалог са медиите и училищата и университетите“, каза Бозукова. Тя благодари специално на кмета на Пловдив, както и на вестник "Марица" като официален регионален партньор на кампанията.

Градоначалникът Здравко Димитров пък подчерта колко е важно за Пловдив, че именно от града ни тръгва „Заедно срещу кризата“. Кметът заяви, че бързите и своевременни мерки в тясно сътрудничество с националния щаб са помогнали на града и областта да овладеят пандемията.

Здравко Димитров подчерта, че производството в областта през март-април е паднало с 20% до нивата от 2015 година. Повод за оптимизъм обаче е растежът през май. Според експертния доклад най-сериозно е пострадал туризмът в Пловдив като през март спадът е с близо 60%. 

Кметът напомни, че собствените приходи на Общината към момента спрямо същия период миналата година са със 17 млн. лв. по-малко.“ Една от важните задачи за следващите години е реализирането на вътрешния ринг на града. Пловдив има огромна нужда и от външен транспортен ринг, който да започне с отсечката между „Скобелева майка“ и „Асеновградско шосе“.

В заключение кметът на Пловдив акцентира върху намерението на местната администрация да привлече инвестиции за близо 500 милиона евро. Димитров посочи, че заемите, от които може да се възползва Пловдив, са с лихва под 1% и голям гратисен период на погасяване. 

Областният управител Дани Каназирева каза, че решенията, които са се взимали в града и областта, са били полезни, бързи и адекватни. „За да гарантираме икономика, трябва да гарантираме здравната система. Всяка една община от областта взе мерки и активира редица облекчения. Към момента по мярката 60/40 за област Пловдив са кандидатствали 1402 работодатели за близо 24 хил. работници и служители. От тях 718 са одобрени, като те дават работа на 14 056 души в областта.“ Безработните към момента пък са 15 817 души, от които  над 11 хил. посочват именно пандемията като причина за загубата на работа. Според Каназирева обаче е по-важно, че 6193 души са започнали работа в областта през последните месеци. 

Министърът на икономиката Емил Караниколов благодари на държавната и общинската администрация за работата по проекта на "Фолксваген", който по думите му е бил показателен за добра работа. Караниколов посочи, че през тази година се очаква 7,2% спад на БВП у нас. „България влезе подготвена в кризата. Оттук нататък ни притеснява това, че потребителите в Европа и у нас ще свият своето потребление. Основни наши стратегически партньори като Италия и Германия затвориха икономиките си. Целта беше нашата икономика да остане в кондиция. Което значи възможно най-малко хора да излязат на пазара на труда“, каза икономическият министър.

По последни данни над 250 хил. работници в страната са получили възнаграждения по мярката 60/40. Караниколов подчерта, че от 1 юли се разширява и обхватът на секторите, които ще могат да кандидатстват по мярката. Тя ще продължи до септември, но ако се наложи – може да бъде удължена и до края на годината. 

Като ключов за Пловдив Емил Караниколов посочи Закона за индустриалните зони, който се очаква да бъде одобрен от МС и да влезе за гласуване в парламента до няколко седмици. Министърът заяви, че дори и в условията на криза както на национално, така и на местно ниво се работи активно по разработването на нови проекти – „България ще получи 12 милиарда евро, но само ако представи насреща готови проекти“, посочи Караниколов.

Икономическият министър обяви, че са подадени са над 21 хил. проекта на малки фирми. Одобрени са над 2000, като по тях започват плащанията. Караниколов увери бизнеса, че всички, които отговарят на условията, ще получат грантовете, чийто среден размер е около 8 хил. лева. До две седмици пък ще започне подаването на документите и за средните предприятия, за които помощта ще е безвъзмездна и в обем до 150 хил. лева.  

 

Станимир Кронев

Станимир Кронев

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Станимир Кронев е завършил журналистика в СУ и финанси в ПУ. Участва в създаването на редица културни и развлекателни събития в Пловдив. Публикува в американски издания.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (6)

Пловдивчанка

Пловдивчанка

30.06.2020 | 09:28

Пловдив е седми по заплати, дори след някои малки градове. Това е причината да строят заводи тук. Но дори и 50 да построят, пак няма да помогне на икономиката на града. Не е важно количеството, а качеството. Не си търсят служители, а роби.

Отговори
2 0
Еврейски б,оклук

Еврейски б,оклук

30.06.2020 | 00:50

И 100 завода да направят все тая, някъв х,у,й ..... няма ли европейско заплащане нищо не става, всички е мижи да те лъжем . Ай е,,ете си майките комунистически гробарски

Отговори
5 0
Ай стига ве

Ай стига ве

01.07.2020 | 17:01

На един некадърник и две европейски заплати да му дадеш той пак ще е некадърник,така че не е проблема в заплатите а в специалистите,не заплатата определя работата ,а работата определя заплатата,но това Българите не искат да го разберат

Отговори
0 2
НОСТРАДАМУС

НОСТРАДАМУС

30.06.2020 | 00:45

Кажете на хората защо ще бъдат построени тези заводи тук в България.Ако не можете да отговорите,аз ще дам отговора.Защото тук хората ще работят в тези заводи за жълти стотинки.Ето това е правилният и точен отговор.

Отговори
6 0
БМБ

БМБ

29.06.2020 | 18:38

И летище и китайци и герберастия до шия...

Отговори
17 5
Винету

Винету

29.06.2020 | 18:15

Брей, не един, не два, три ми чак четири! завода! Кой ще ги вдигне, като в Пловдив останаха само вождове и индианци! Няма работници и бизнеса е умрял! Каквито и да ги брещолеват всичко е пиар по време на криза! Само ала, бала и приказки на ангро за отвличане на общественното мнение от бруталната разруха и кражбите в държавата!

Отговори
13 8

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?