49

Васил Кендов: Не сме готови за еврозоната, но ще влезем по политически причини

Приемаме еврото не защото сме готови и това ще направи българската икономика по-силна, а стандартът на българите - по-висок, а по подобие на случая с членството ни в ЕС - по политически причини. А не както би трябвало да стане - с икономически аргументи. Това е авторитетното мнение на Васил Кендов. Финансовият анализатор и блогър бе гост в епизод 16 на „Подкаст Марица”.

Според Кендов смяната на лева с евро няма да се отрази значително на живота на хората - нито ще обеднеем, нито ще станем по-богати. Когато са писани Маастрихските критерии, на които трябва да отговоря всяка държава, приемаща еврото, те не са писани за страни във валутен борд. Когато курсът на лева е фиксиран, доста дисбаланси в икономиката остават скрити, смята финансистът. 

Важният въпрос е не приемането на еврото и влизането в еврозоната, а липсата на реални реформи, които все така се отлагат. „В България вече е пропусната възможността да бъде създадена средна класа, която навсякъде по света е в основата на националния просперитет. Вместо това тук ножицата между бедни и богати се отваря и с времето ще става все по-голяма. В този смисъл са ни необходими реформи и работещи институции, които да действат в услуга на гражданите и бизнеса, а не да толерират сивия сектор и неравенството.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Еийй това е им идеята чииииййййфутска грабителска

Еийй това е им идеята чииииййййфутска грабителска

26.01.2023 | 15:54

Абе Кензов Що по политически причини клечим от 2007 година пред дверите на Шенген и още ще клечим А сега баш за унищожаването на ЛЕВА същите политическите нагли подли лакоми чиииийййфутски сили банкерски шъ нъ лапнат политически Нито дума за спестените у Български Банки над 100 милиарда български левчета от потта и мизерията на Българина пестелив Тези милиарди сън не и дават да ги сложат у тяхния бездънен казан А ония виртуални със знака Х нейзвестни колко на брой скътани у буркани и дюшеци колко са И със тази стъпка да ги извадят и тях според тяхната грабителска теория на СВЕТЛО за да ги крадат после на ТЪМНО А на Българина да му лъсне голия газ останъл дори и без кърпените си гащи

Отговори
6 3
Вълчо

Вълчо

26.01.2023 | 11:54

Кендов не е наред с главата. Защо му давате поле за изява?

Отговори
8 9
Егоист

Егоист

26.01.2023 | 12:19

То пък брат му щото е.

Отговори
8 2

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?