Следвайте ни

Валентин Драгнев и Гергана Тонева от Total Sport: Пречим на COVID-19, като поддържаме условия “на открито”

Намерихме елементарно математическо решение на задачата как да правим бизнес в условията на пандемия. Остава да сработи през новия сезон

viber icon

Собственикът на "Тотал Спорт" Валентин Драгнев е роден през 1967 година. Завършва Езикова гимназия „Пловдив”. Магистър е от ТУ - София и има двегодишна следипломна квалификация по МИО в УНСС. Гергана Тонева е оперативен мениджър в клуба. Завършва архитектура в Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия. Бакалавър по "Педагогика с английски език".

 

- Бяхте сред бизнесите, които затвориха по време на кризата с коронавируса. Как започнахте да дишате отново?

- Ние бяхме абсолютно приспани. На 13 март в 15:30 пристигна заповедта на министъра, а в 19 дойде представител на Второ РУП и каза, че имаме половин час, за да затворим.

Отвориха ни чак на 18 май, понеделник. Научихме за това в последния момент, в петък вечер. Изискванията бяха сериозни, но пък, да бъдем честни, министърът на спорта Красен Кралев и тогавашният министър на здравеопазването Кирил Ананиев подготвиха доста облекчена серия от мерки. Отворихме сравнително бързо в сравнение с колегите ни от Европа. Имаше неясноти, които изгладихме с регионалните инспекции. Но това са нормални неща при подобни извънредни ситуации.

- Как оцеляхте без приходи повече от 2 месеца?

- Не сме се възползвали от мярката 60 на 40, защото не е подходяща за нашия бизнес. За съжаление ни отвориха във време, което за нас е най-тежкото в годината. Изтървахме най-хубавия период - пролетта и идващото лято, когато приходите на дружеството са най-сериозни. Ние, които сме в този бизнес, знаем, че хората масово се ентусиазират да ходят на фитнес два пъти - веднъж след Нова година, когато всички решават, че ще отслабнат и ще живеят здравословно, и през март, когато осъзнаят, че трябва да се пуснат по бански след два месеца. А нас ни отвориха в сезон, който е изключително тежък за всички фитнес клубове и спортни зали. Лятото обаче успяхме да изработим модел, с който да минимизираме загубите и полека-лека да започнем да възстановяваме частично работното време, заниманията и да си връщаме хората. Имахме очакване, че нещата ще тръгнат по-добре, но за съжаление виждаме, че епидемиологичната обстановка се удължава и ограниченията продължават до 30 ноември. Дано не се влошат! Глътка въздух е намаленото ДДС на 9%. Остава да имаме обороти, които до момента са около 50% от миналогодишните.

- Случвало ли се е да има повече желаещи за тренировка, отколкото можете да поемете според изискванията?

- За щастие имахме предварително разработен софтуер под формата на Аpp, с който нашите членове следяха и следят в реално време как се запълват часовете. Софтуерът ги подреждаше по ред на чакащи, и ако случайно някоя резервация отпаднеше, автоматично уведомяваше следващия с есемес, че може да присъства на тренировката. Технологично решихме този проблем най-добре от всички фитнес оператори в България, но така или иначе лимитите от 50 процента остават, а това е доста тежко ограничение. Затова трябваше да намерим невъзможното решение на задачата, в което да успеем да покрием същите разходи с ограничени наполовина приходи. Математически не изглежда да съществува решение на тази задача, но ние намерихме такова.

- Как го постигнахте - с вдигане на цените?

- Направихме съвсем леки корекции нагоре, но това не е най-същественото. Работихме върху двата множителя - увеличение на броя на часовете на старите занимания и повече нови атрактивни тренировки. Затова новият сезон изглежда доста по-различен. Ако навремето сме имали 10 занимания с различни “етикети”, например функционални тренировки, спининг, пилатес и йога, танци, и в тях сме “разполагали” хора, които са пълнили залите - по 25-35 души, днес това е невъзможно. Поради тази причина сме предложили не 10, а 30 часа. В същото време имаме и много нови занимания. Най-интересното за този сезон всъщност е, че никога не сме имали толкова много като брой и толкова различни часове. Това математически ни дава възможност да решим задачата и да стоим над повърхността, при условие че са ни ограничили на 50 процента. Логично е, че трябва да предложим два пъти повече часове и да ги направим по-интересни и различни, за да можем да заинтересуваме повече хора. Но накрая ще решат пловдивчани и техният “ковид” сантимент.

- С какви новости успяхте да заинтригувате членовете на Total Sport Fitness & Squash?

- Програмата е мислена по концептуално различен начин и съдържа много нови неща. Въведохме тренировки по джиу джицу веднага след като разрешиха подобни занимания. Те се водеха от помощник-инструктор, защото основният -Александър Янков, отсъстваше. А причината за това беше повече от интригуваща. Той се готви за зелена барета във Форт Брак, САЩ, и се връща следващата седмица. Не са много военните в България, които са подготвени там! Физиката, която има, нещата, които може да прави благодарение на своята сила и гъвкавост, са невероятни. Не сме виждали това преди. Неговият помощник - Станислава Балчева - единствената жена в България, която пилотира хеликоптер Ми-24, също е много интересен човек. Часовете по джиу джицу са всяка вечер и тази тренировка е сред най-търсените. Не се съмнявам, че един изпънат офицер от българската армия, който е минал школата за зелени барети, ще даде изрядно възпитание на младите хора, които тренират при него. Те ще бъдат бели рицари, които, ако използваме джедайската терминология, няма да бъдат лесно изкушени от тъмната страна на силата.

За първи път в България пускаме и една тренировъчна система, която се нарича Tacfit, занимание, развито от друг наш инструктор - Стоян Колев. Той също е военен, парашутист, занимава се със спасителни операции на свалени пилоти. Tacfit e обявена за най-интелигентната система за тренировка. Тя се използва от специалните части на САЩ и Израел и е алтернатива на кросфит, който често дава поражения върху човешкото здраве с времето. Целта на Tacfit e да запази здравето и спортното дълголетие на трениращите. Работи се със собствено тяло и с бухалки/clubbells. Tacfit постига необходимите резултати за служителите на специализираните подразделения, но същевременно запазва здравето и спортното дълголетие на трениращите. Системата е на повече от 17 години, но все още не е прекалено комерсиализирана.

Голям хит са и Сross Kids - детските функционални тренировки. Развити в Италия като подход и методика, те са много добре систематизирани от двама наши инструктори - Стоян и Мая, които и бяха сертифицирани за това.

Това занимание замества игрите, с които ние се забавлявахме навремето като деца - джаменки, фунийки, топчета. Децата и родителите се влюбват в него от пръв поглед. Като "Бързи, смели, сръчни" е, само че разработено от специалисти. Хем има състезателен характер, хем хлапетата играят, хем пада смях. И същевременно им дава онова, което им взехме - с таблетите, липсата на градинки, опасностите в големите градове...

Ако пък искате да развиете интелекта на децата си, можете да го направите в образователен център „Червено“, който вече е при нас. Тази програма е като фитнес, но за ума. Центърът работи с авторски програми - „Добродетели“ (за учениците от 1. до 4. клас) и „Светът е голям“ (тренинги за социални и комуникативни умения за учениците от 5. до 7. клас).

Само ние в България предлагаме и занимания Animal Flow. Водят се от Мая Личева, единственият сертифициран инструктор у нас. Те са изключително популярни в Америка, измислени са в най-скъпарската верига Equinox в САЩ, собственост на американски милиардер. Имаме часове по спининг, които са изключително търсени. Ако имаме 17 колелета, то резервациите често са над 25. За всички 17 години, откакто съществуваме, спининг тренировката е абсолютен феномен.

Body Fit тренировките със Стелиян Кънчев продължават и през новия сезон да са изключително харесвани - те се провеждат в малки групи, с персонално внимание и тренировъчна програма, съобразена с всеки един в групата. За да отговорим на голямото търсене, като същевременно осигурим безопасна среда без струпване на много клиенти, сме предложи голямо разнообразие от удобни часове, в които всеки може да се включи според ангажиментите си за деня.

Разбира се, Цар Фитнес остава недетрониран - залата за фитнес, която е оборудвана с примиум фитнес машини  Cybex Eagle, е тази, която привлича най-много клиенти.

Оставаме си монополист в града с двата ни скуош корта, които са доста търсени от IT специалистите.

- Винаги сте държали на идеята за социализация и клубно усещане. Как я поддържате в условията на пандемия?

- В контекста на COVID неизвестностите се опитахме да отворим доста ветрилото на танците в клуба. С радост можем да кажем, че любимите на всички салса, меренге и бачата се завърнаха в Total Sport Fitness & Squash след двегодишно отсъствие. Развиваме суинг танци във всичките им вариации. За да удовлетворим едновременно нуждата от фитнес и желанието за танц и настроение, заложихме на един хибрид - Zumba Fitness. В голямата си част заниманието е танцувално, но в него има елементи на фитнес и аеробика. Треньорът Лилия Тодорова е изключително слънчев човек.

- Засили ли се интересът към танците по време на пандемията?

- Определено, защото хората се чувстват самотни. Имат нужда да се докосват и усещат. Уловили сме този дух и сме им дали възможност да се социализират. След танците имат възможност да останат на по чаша вино. Обстановката предразполага, сама виждате.

- Няма ли риск да се заразят?

- Не, защото групите са малки, до 10 души и двойките са си познати. За хората, които имат притеснение от по-близък контакт, предлагаме соло курс по суинг, където всеки танцува самостоятелно.

Следваме всички мерки, предписани от РЗИ, но най-важното е, че се опитваме да поддържаме среда, близка до тази на открито. Доказано е, че в 90 на сто от случаите заразяването с вируса става по въздушно-капков път. За да се случи това, човек трябва да пребивава определено време в затворено пространство, в което въздухът е достатъчно наситен с вируси. При нас на практика е много трудно посетител да се зарази, тъй като сградата, в която се помещава Total Sport Fitness & Squash, е с големи кубатури на помещенията. Таваните на залите са от 4 до 6 метра. Освен това поддържаме естествен достъп на въздуха отвън. Независимо дали температурите са високи, или ниски, ние оставаме навсякъде на "отворени прозорци" и работеща нонстоп всмукателна вентилация. Това изисква много по-голям разход на енергия за поддържане на подходящата температура и ни натоварва финансово, но сме решили да не правим компромис със здравето на тези, които са ни се доверили.

Въобще хората, решили да продължат да тренират, трябва много добре да преценят къде да го направят. Къде свежият въздух наистина е свеж, външен и неговият потокообмен е непрекъснато гарантиран и какви са обемите на залите за тренировки, за да не се допуска концентрация на евентуален вирус.

- Има ли други опасности в залите за тренировки?

- В много фитнеси започват да се продават масово т.нар. стероиди, или фитнес дрога. Доста добре направени зали в София зарибяват млади момчета, на които се предлагат какви ли не неща. Тези вещества са забранени и се продават нелегално. Печалбите от тях са далеч по-големи, отколкото от самия фитнес. В останалите градове също започва да става масово.

- Каква е схемата?

- Имаш син и той е на 14. Иска да ходи на фитнес с приятели, избрал е къде. А иска точно там, защото е видял Жоро, който е як и изглежда добре, надул е рамо, бицепс, мадамите го харесват. Треньорите започват да зарибяват сина ти със стероиди, които го пристрастяват. А ти си нямаш идея за това. Трябва обаче да си наясно, че тези вещества не се продават на рецепцията. Това е като да влезеш в нощен бар - в менюто няма кокаин, но се знае откъде се купува. Който търси - намира. Нашите деца са лесна плячка. Родителите трябва да са много внимателни и да контролират кои фитнеси посещават децата им. Не да си кажат: Синът ми ходи на фитнес, значи е добре! Не пуши марихуана.” Да, не пуши, но могат да му се случат много по-лоши и вредни неща. Познавам хора, които са взимали стероиди и по-късно развиват рак. Затова не е достатъчно да кажем: Браво, детето ми ще спортува! Трябва да проверим къде го прави. В Total Sport Fitness & Squash подрастващите категорично са на сигурно място.

 

 

Илияна Караланова

Илияна Караланова

Отговорен редактор Marica.bg

Илияна Караланова е завършила „Славянска филология” в ПУ „П. Хилендарски”. Работила е в Топ ТВ, в. „Труд” и plovdivweek.com. Била е зам.-главен редактор на в. „Строителство Имоти”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?