46
Следвайте ни

Важно за шофьорите! Колата ви е за смяна, ако прави тези 3 неща

viber icon

Човек и добре да живее идва момент, в който трябва да си смени колата. И това не се дължи само на желание за ъпгрейдване с нови джаджи, а защото автомобилът, както всеки друг механизъм, постепенно се влошава.

Ето защо е много важно да смените автомобила навреме, което, ако не го направите, в обозримо бъдеще ще се превърне в постоянен източник на проблеми. Ето и трите важни симптома, които ви казват, че е време да се отървете от колата, пише "Факти".

Първи симптом: повишен разход на масло и гориво

Разбира се, този симптом може да се дължи на нещо по-елементарно, което да се оправи за малко пари и да ви помогне да се отървете от теча на масло, както и да върнете разхода на гориво към фабричните настройки. Въпреки това, ако тези два проблема се появят в комбинация - имайте едно на ум. Всяка следваща година ще става все по-трудно да оправите тези проблеми. Включително и по въпроса за финансовите инжекции, защото сумата за ремонт само ще се увеличава с всеки следващ сезон.

За да не се стига до скъпоструващи ремонти е необходимо е да се извършва постоянен мониторинг: да се следи колко гориво консумира колата на 100 км, а също така да се проверява текущото ниво на маслото поне веднъж седмично. Ако под дъното на колата се появят петна от масло, най-вероятно нещата са станали по-сериозни. Но преди да вземете окончателно решение, е по-добре да се консултирате със специалист.

Втори симптом: колата започва да се "разпада"

Може би най-красноречивият момент, показващ, че е време да се отървем от колата. За какво става дума? Всякакви дребни повреди, както механични, така и електронни. Можете да харчите пари за ремонт година, две, три. Въпреки това, в един момент, такова усилие ще престане да бъде рационално. Как разпознавате точния момент? Можете да се придържате към проста формула (важи за масовите автомобили в ценовия диапазон 5 000 - 10 000 лв.): ако харчите над 500 лева за ремонти на 10 хиляди километра пробег (в тези пари не влизат консумативи и периодична поддръжка), тогава най-вероятно колата трябва да бъде сменена.

Трети симптом: появява се ръжда

Основното, което трябва да знаете е, че ако колата започне да ръждясва, тогава ще бъде най-добре да я продадете, а не да я "кърпите". Въпреки че, разбира се, преди продажбата на автомобила, проблемните зони ще трябва да бъдат отремонтирани, поне чрез спиране на центровете на корозия. Ръждата е нещо, което може да бъде преодоляно, но много трудно. Във всеки случай, в един момент паричните инжекции за борба с ръждата ще надхвърлят всички разумни граници. Ремонтът на каросерия, уви, струва скъпо.

Но трябва да сте наясно и с още едно нещо. Продаването на ръждясал автомобил няма да е лесно. Ето защо е изключително важно да разпознаем корозивния процес в момента, когато той тепърва започва. След това ще трябва да направите труден избор: борба с ръждата или замяна. Важно е да запомните и разберете: корозията е естествено явление за по-голямата част от съвременните автомобили на възраст над 7 години. Потърсете ръжда във вдлъбнатината на резервното колело, по "роговете", в дренажните системи, в двигателното отделение, по ръбовете на багажника, по капаците, по арките на колелата и по праговете. Има ли я - сменяйте.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?