Следвайте ни

Важно за пенсионерите! Увеличават пенсиите на 128 000 души

viber icon

Служебното правителство днес ще определи новия размер на социалната пенсия за старост, считано от първи юли тази година. Увеличението е с 5 на сто, със същият процент и от същата дата ще бъдат индексирани и размерите на отпуснатите до края на миналата година пенсии за трудова дейност. 

Сега социалната пенсия за старост е в размер 141,63 лева, а от 1 юли ще бъде 148,71 лева. Промяната ще доведе до увеличение на пенсиите, които не са свързани с трудова дейност, тъй като по закон техният размер се определя от социалната за старост. Това са пенсиите за военна и гражданска инвалидност, социалната пенсия за инвалидност и персоналната пенсия. Ще се повишат и добавките към пенсиите, които се определят като процент от социалната пенсия за старост, а именно добавката за чужда помощ и тази за ветераните от войните. 

Общо увеличение ще получат 128 хиляди пенсионери. Необходимите средства са по 640 милиона месечно и са планирани и заложени в бюджета на Държавното обществено осигуряване за тази година.

Коментари (3)

Филибелия

Филибелия

23.06.2021 | 10:37

По каква недомислена формула се увеличават най-високите пенсии,а на тези,които си дадоха живота,за да "строят" измисленото от шепа кому,няги светло бъдеще-увеличават с по 5 лв.

Отговори
4 0
Ники

Ники

23.06.2021 | 10:07

Не съм съгласна. Постоянно се дават пари на калпак- 50-те лева, вдигат се най-ниските пенсии, дават се пари на тези, които не са си направили труда да поработят, а хората, работили години, но са се пенсионирали отдаван, какво да кажат. Крайно време е всеки да получи това, което си е изработил.

Отговори
2 1
пидугравка

пидугравка

23.06.2021 | 09:42

спрете с процентното увеличение ... то ощетява най бедните!

Отговори
5 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?