71

Важно за пенсионерите! Ще получат ли увеличение от 1 октомври и хората с минимална пенсия

Целта на корекцията в пенсиите от 1 октомври е да се реши как да бъде преодоляно изоставането на старите пенсии. Хора, които са вършили една и съща работа, но са се пенсионирали по различно време, получават различни пенсии и то със стотици левове. Тази разлика идва от бързото нарастване на доходите и заради многото политически корекции на пенсиите през годините.

Това заяви председателят на Балканския институт по труда и социалната политика и бивш социален министър Иван Нейков пред БНР.

С изменението на Кодекса за социално осигуряване ще бъдат преизчислени пенсиите, отпуснати до 1 януари 2022 година.

"Няма да бъдат коригирани пенсиите, които не са от трудова дейност. Сред тези 1/3 от пенсионерите, които ще получат увеличение, ще има такива, които ще са с по 300 лева увеличение, но ще има такива и без 1 стотинка увеличение. Всичко ще бъде направено по служебен път", обясни социалният експерт.

И поясни:

"Първо ще се изчисли базовата пенсия на човека и ще се определи неин размер, ориентиран към 2008 година, тоест, хората, които са пенсионирани преди 2008 година ще имат ново преизчисляване на пенсията. След това - за всяка една година след 2008-а базовият размер ще бъде коригиран в зависимост от размера на инфлацията през текущата година или в зависимост от размера на нарастване на средния осигурителен доход. Ще бъде вземан предвид по-изгодният коефициент за човека. Така до 2022 година - с натрупване, ще бъде определен новият размер. Хората, които са се пенсионирали след 2008 година, ще получат осъвременяване от годината, в която са се пенсионирали".

Нейков подчерта, че всички хора с минимална пенсия - а това са 45% от всички пенсионери, няма да получат увеличение.

"Проблемът е, че ако се изчисли пенсията им спрямо техния принос, то тя ще бъде много по-ниска от минималната, която вземат в момента. Тъй като минималният размер беше увеличаван политически", заяви той.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
НОИ пак ще скрият разпорежданията мръсниците

НОИ пак ще скрият разпорежданията мръсниците

21.09.2022 | 00:01

Политическия капан пак ще ощети хиляди пенсионери в България. Капана е заложен и от шести октомври ще щракне. Най-ниски пенсии в европейския съюз. Мръсници.

Отговори
10 4

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?