Следвайте ни

Важно за пенсионерите! Сачева с извънредни новини за парите от втората пенсия ВИДЕО

viber icon

Социалният министър Деница Сачева даде изявление във връзка с пенсиите. То е свързано с възможността хората да могат да преместят партидите си с парите за втора пенсия от частните фондове в НОИ. 

Министър Сачева обясни как ще стане уреждането на правата на осигурените лица, които са пропуснали 5-годишния срок да си прехвърлят средствата от универсалния фонд във Фонд „Пенсии“. Сачева отговори и на въпроса, как ще се подпомагат за напред работодателите от икономическите дейности, които са спрени или предстои спирането им, като няма да се изисква самоучастие на работодател, пише блиц.

"Всички, които са пропуснали правото си, са в изтекъл период от 5 години насам, да могат да променят своето решение. Ако преценят да прехвърлят партидите си от универсален пенсионен фонд в НОИ. Отваря се шестмесечен прозорец за онези, които трябва да направят индивидуален избор.

Не насърчаваме всеки да го направи. А всеки да си направи сметка и да прецени, кое е по-изгодно за него. Коефициентът на редукция ще вземе под внимание периода, в който ще бъде прекратена дотацията от 12% от държавата и периода, в който хората не са се осигурявали в универсален пенсионен фон. Към момента този процент на редукция бе несправедлив. 

Предварителните изчисления показват, че той би могъл да падне под 10%, но с колко точно, предстои тепърва да видим, когато приемем текста. НОИ ще промени методиката си и ще представи изчисленията пред обществеността. Ще се направи прогресивна скала, в нея коефициентът ще бъде от под 10% до, да кажем, 24-25% през 2037, когато ще се изравнят условията. 

Има идея, изборът да се прави стъпаловидно, като в началото ще е 1 година, като до 2037 година периодът ще стане 5 години. В момента пет години преди пенсия е прекалено рано, за да може човек да направи точен и информиран избори, защото говорим за индивидуално решения съобразно периодите, в които се е осигурявал и осигурителния принос", каза Сачева. 

Заедно със сигнала на собствениците на заведения, социалното министерство е получило и сигнали на собствениците на учебни школи и занимални с искане за подпомагане на държавата с 80% за разходи за заплати и осигуровки, както и за наемите.

"Ще предстои да обсъдим какви са възможностите за тези бизнеси, които са спрени или предстои да бъдат спрени, да измислим нова програма за тях, която не изисква участието на работодателите. Въпросът е да измислим механизъм, който се отнася до всички икономически дейности, да бъдат обещетявани дирекно работниците, а да не минава през работодателите. 

Специално за нощните заведения, около 32 000 са тези които имат трудов договор и осигуровки, това е числото, за което ще търси решение. А що се отнася до учебни центрове и занимални, още не сме получили данни, ще го съобщя по-късно.  Този механизъм ще заработи възможно най-бързо, до две-три седмици", обеща социалният министър Деница Сачева.
Какви ще бъдат средсвата, които ще отдели държавата, зависи от сумите, за които са се осигурявали. "Ако измислим такава програма, това ще бъде с европейски средства, но пак казвам, ние трябва да мислим и за другите бизнеси, които ще бъдат засегнати, както учебните центрове и занималните", посочи Сачева.

Мярката 60/40 остава приоритетна за правителството. Темата за увеличение на ваучерите за храна още не е била обсъждана от правителството, посочи още социалният министър.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

zia

zia

29.10.2020 | 04:35

Моят приятел печели 77 долара на час на лаптопа. Уволнен е от работа преди 5 месеца, но миналия месец спечели $ 10258, като просто работи от вкъщи с програма, която намери онлайн. Това е, което той прави ... Изпробвайте сами===>>>Careerclub9.com

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?