Следвайте ни

Важно за пенсионерите! Предлагат скок на пенсиите

viber icon

Парламентарната комисия по труда, социалната и демографската политика ще разгледа на първо четене предложенията на служебното правителство за актуализация на пенсиите.

Предложените промени гарантират, че всички около 2 млн. и 80 хиляди пенсионери ще получат увеличение на дохода си от пенсия средно с 64 лв, пише в мотивите на законопроекта за промяна на Закона за държавното обществено осигуряване за 2021г.

Предвидена е промяна на прилаганата тежест за една година осигурителен стаж в пенсионната формула от 1,2 на сто да се увеличи на 1,35 на сто. Така размерът на пенсиите, свързани с трудова дейност с началната дата след влизане в сила на закона от 1 октомври 2021 г.  ще е с увеличение средно с 12,5 на сто.

Минималната пенсия се увеличава от 300 на 340 лв. Това води до нарастване с 13,3 на сто на всички пенсии за трудова дейност, определени в минимален размер.

Увеличение ще получат и пенсионерите, които получават пенсия над минималния размер за съответния вид, но след преизчислението с по-голямата "тежест" на една година осигурителен стаж ще останат определения минимум. 

В резултат от предложената промяна, със същия процент ще се повишат минималните размери и на останалите пенсии за трудова дейност, които се определят в процент от пенсията за осигурителен стаж и възраст.
Максималният размер на получаваните една или повече пенсии без добавките към тях се повишава от 1440 лв. на 1500 лв. 

Тази промяна ще осигури възможност да се повишат размерите на пенсиите както на пенсионерите с действителен размер на пенсията над 1440 лв., така и на пенсионерите, които в момента получават под 1440 лв., но след преизчислението с по-голямата тежест на година стаж, размерът на пенсията им ще надхвърли 1440 лв.
В законопроекта са предвидени и необходимите средства за повишаване размера на социалната пенсия за старост от 148,71 лв. на 170 лв. месечно от 1 октомври 2021 г. В резултат от предложената промяна ще се повишат размерите и на останалите пенсии, несвързани с трудова дейност, както и на нормативно установените добавки към пенсиите, които се определят в процент от социалната пенсия за старост.

Предвидени са и необходимите средства за изплащане на допълнителната сума към пенсиите за септември 2021 г. в размер на 50 лв. Целта е да се подкрепят пенсионерите, докато влязат в сила разпоредбите от 1 октомври 2021 г.

В НС вече са постъпили становища от синдикати, работодатели и НОИ, които подкрепят актуализацията на пенсиите, като смятат този вариант за най-приемлив. Законопроектът беше подкрепен и на заседание на НСТС.

Становището на НОИ е, че предложението, макар и да води до увеличаване на разходите с 2,4 процента, няма да влоши консолидирания бюджет на Държавното обществено осигуряване, като същевременно се увеличават пенсиите (ръст от 64 лв. на човек средно за октомври, ноември и декември и ръст на средната пенсия от 38 лева за годината спрямо заложеното в бюджета). Увеличението на процента на година стаж гарантира адекватни доходи на новопенсионираните, се отбелязва още в становището на НОИ.

Ако мерките влязат в сила от 1 октомври, на държавния бюджет ще са необходими около 133 милиона лева месечно или 399 милиона до края на годината. Други 104 милиона лева са необходими за изплащане на 50-те лева към пенсиите за септември. С това   общият финансов ресурс за изплащане на пенсиите през 2021 г е 503 милиона лева.

При подготовката на промените е заложена и очакваната икономия в разходите за пенсии от150 милиона лева, чрез допускане за по-малък брой пенсионери в сравнения със заложения при разработване на Закона за бюджета на ДОО за 2021 г. брой, заради негативните демографски тенденции от края на 2020 г.

От НОИ отчитат и намаляването на безработицата, която достигна рекордните 5 процента за месеца, ръста на осигуряващите се с 4,20 на сто и нарастването на осигурителния доход до 1138 лв.

В становището си отбелязват, че  с тези процеси приходите от осигурителни вноски ще надхвърлят заложеното в бюджета на ДОО за 2021 г.

За КНСБ промените са наложителна мярка, от Конфедерацията са удовлетворени от избрания подход за увеличаване на тежестта на година осигурителен стаж, тъй като синдикатът от години настоява за такъв подход. КНСБ обаче прави една забележка - синдикатът счита, че с коефициент 1,35 трябва да се оценяват само ефективните години осигурителен стаж, а не общият брой години. Това е валидно за случаите, когато в общия стаж има години на т.н превърнат стаж, т.е стаж, който в зависимост от категорията труд е бил увеличен 3 пъти, 1.67 пъти или 1,25 пъти.
Според КНСБ разликите до годините общ стаж след превръщането им трябва да се оценяват със сегашния коефициент 1.2 , защото в противен случай ще се получи така че хора с по-малък брой години ефективен стаж ще получат доста по-високо увеличение на пенсиите. От КНСБ смятат, че хората с превърнат осигурителен стаж няма да бъдат ощетени, тъй като общият им стаж вече е бил оценен при първоначалното отпускане на пенсията и при промяна на тежестта на стажа от 1,1 на 1,2. Според синдиката не е и без значение фактът, че прилагането на високия коефициент на стажа към общия стаж на хората, които са с превърнат такъв, е една от причините за удвояване на броя на хората над максималния размер на пенсията от 17 000 на 36 000 души.

КНСБ предлага и да се обсъди вариант за минимална пенсия от 370 лева, с един лев над действащата линия за бедност, защото според синдиката предлаганият от служебното правителство подход за допълване на дохода до линията на бедност през социалното подпомагане може и да не се разбере на този етап от някои пенсионери. Разработването на общ механизъм за гарантирано ниво на доходите да остане за 2022 година, предлагат още от КНСБ. Исканията на синдиката за максималната пенсия са тя да стане поне 1630 лева, защото според синдиката по-малкото увеличение на тавана на пенсиите няма да се приеме и не е полезно за доверието в системата. Затова от КНСБ искат тя да нарасне поне с процента на увеличение на минималната пенсия. КНСБ иска да се премахне влиянието на превърнатия стаж за генериране на нови пенсии над максималния размер.

БТПП не подкрепя бизнеса да плаща първите три дни болнични и припомня, че мярката беше въведена като временна през 2010 г., а продължава вече 11 години. От палатата предлагат да бъде въведен старият режим, при който работодателите плащат само първия ден, а по-късно "това неадекватно задължение" да отпадне.

БСК подкрепя избрания подход за увеличение на пенсиите, доколкото се увеличава ролята на приноса на хората към осигурителната система и предлага по-плавно увеличаване на коефициента на всяка година стаж до 1.30 през 2023 г., като така според Камарата ще се осигури предвидимост и няма да се окаже прекомерен натиск на бюджета. От БСК искат максималната пенсия да стане 1660 лева, подкрепят запазването на тавана на максималния осигурителен доход на 3000 лева.

С предложените изменения в ДОО за първи път се прилага комплексен подход между принципите и правилата на пенсионносигурителната система и тези на социалното подпомагане, заявяват от Съюза за стопанска инициатива. От ССИ отчитат и положителния ефект върху потреблението, който ще се постигне с промените.

Социалната комисия ще разгледа на първо четене и предложените промени в държавния бюджет.

 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Тони

Тони

25.08.2021 | 13:25

А майчинството кога ще го дигнат? От 3 години е замразен на 380лв.После деца иска държавата! Изроди!!!

Отговори
6 0
Крас

Крас

24.08.2021 | 17:33

Добре де, само не разбрах за тези пенсионери, които са се осигурявали на макс, защото има и такива, които не укриват доходи, та същите те кога ще си вземат реалните пении. Или цял живот ще се осигуряват, а всички други ще чакат изборите за да им се вдигне пенсията без значение от стажа или: ядем, серем и чакаме държавата. Хайде да се помисли и за честните. Иначе сивата икономика добре се подържа.

Отговори
23 8

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?