71

Важно за пенсионерите: Финансист със съдбовна прогноза за пенсиите

 

Пенсиите няма да спрат на 10 юни, когато изтича т.нар. удължителен закон за бюджета. Това твърди финансистът Любомир Каримански.

"В бюджета на ДОО постъпват приходи, които могат да решат положението на пенсионерите и да си получат пенсиите. Това може да бъде правено до момент, в който се наложи да има трансфер от държавния бюджет към този на ДОО - поне за два месеца. В началото може да се използват средствата от НОИ, а след гласуване на редовен бюджет, трансферите може да бъдат изплатени към Здравната каса. Ако няма удължителен закон, не могат да бъдат изплащани единствено трансфери към ДОО". Това заяви Каримански за "Денят на живо".


По думите му през 2022 г. страната получихме 2,8 млрд. по ПВУ, а похарчихме 100 млн.

"Останалите 2 млрд. и половина не сме похарчили, би трябвало заложените разходи да се случат през 2023 г. Бюджетът е план обществен договор между гражданите и държавата и трябва да бъде надежден и прозрачен. Нямаме яснота или надежда, че ще бъде достъпен за гражданите. В последните три денонощия не разбрахме колко прозрачно се случиха преговорите между ГЕРБ и ПП. Не видяхме нито един прозрачен приоритет, който да залегне в предложението за нов бюджет", посочи Каримански.

И допълни, че силна държава означава до 3% дефицит в 4-годишната финансова рамка.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Западняк

Западняк

24.05.2023 | 01:17

Марица продължава да тероризира пенсионерите с глупости. Всеки ден - нова глупост. Оставете ги на мира!

Отговори
6 0

Анкета

Какво очаквате от кабинета „Денков-Габриел”