Следвайте ни

Важно за пенсионерите! Ето как ще изплащат добавките и пенсиите по „швейцарското правило“

viber icon

Изплащането на пенсиите и добавките за следващия месец ще бъде в периода между 7 юли (сряда) и 20 юли (вторник). За 12 месец подред към тях ще бъде изплатена и еднократната допълнителна сума от 50 лева, която ще получат близо 2,08 милиона пенсионери, независимо от размера на техните пенсии.

За изплащането на добавката са предвидени допълнителни 104 милиона лева, които са осигурени за сметка на преструктуриране на разходите или трансферите по централния бюджет за 2021 г.

През месец юли ще се изплати осъвремененият по „швейцарското правило“ размер на трудовите пенсии. Осъвременяването се извършва с 5 на сто върху действителния или запазения размер на пенсиите към 30 юни 2021 г., без изплащаните към тях добавки.

Когато осъвремененият размер е под минималния размер на пенсията за съответния вид, той се приравнява на минималния размер, а когато е над максималния – се ограничава до него, пише blitz.bg.

През 2021 г. по изключение повишаването на минималния размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст, от който са производни минималните размери на другите видове пенсии за трудова дейност, се извърши шест месеца по рано – от 1 януари вместо обичайното от 1 юли.

Тъй като не е предвидено минималният размер на трудовите пенсии да се увеличи повторно през тази година, пенсиите, които след осъвременяването през юли не надхвърлят минималния праг за съответния вид, ще продължат да се изплащат в същия размер.

Аналогично е положението и за пенсиите, приравнени на максималния размер. От 1 юли е увеличен с 5 на сто и размерът на социалната пенсия за старост, както и размерите на другите пенсии, несвързани с трудова дейност, които се определят като процент от размера на този вид пенсия.

Пенсионерите ще могат да се информират за новите размери на пенсиите си след 1 юли чрез електронната услуга „Справка за издадени пенсионни разпореждания по ЕГН и ПИК“ на интернет страницата на Националния осигурителен институт (НОИ).

При поискване, разпорежданията ще се връчват и по избран от лицата начин - в съответното териториално поделение на НОИ, по пощата с препоръчано писмо или чрез Системата за сигурно електронно връчване на Държавна агенция „Електронно управление“.

Изплащането на сумите чрез пощенските станции ще се извършва съобразно изготвен график, който ще бъде предварително обявен във всяка една от тях. Преводите на юлските пенсии по сметките на пенсионерите, които получават пенсиите си по банков път, ще бъдат извършени на 7 юли 2021 г.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

Янка Колева

Янка Колева

29.06.2021 | 18:52

Не е това което очакваме , тока и парното ще ги глътнат!!

Отговори
25 1
Янка Колева

Янка Колева

29.06.2021 | 18:50

Тока и парното ще глътнат повече от вашето увеличение и пак оставаме да гледаме само витрините със сирене и кашкавал а да не си помислиме за месо

Отговори
38 12
Соня

Соня

29.06.2021 | 16:44

А как стоят инвалидните пенсия?

Отговори
25 5
Margarita Bojinova

Margarita Bojinova

29.06.2021 | 16:23

Ne ra Zbiram kak t Ak A 5% ot 300 lv sa 4,50 lv. ne sa li 15.00 lv.? Как се изчисляват?

Отговори
24 8
Пенсионер

Пенсионер

29.06.2021 | 12:31

Никъде не пише, ще бъдат ли увеличени сумите за транспорт давани на инвалиди?

Отговори
34 5

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?