46

Важно от НАП: Пригответе повече пари за вноската за здраве

Здравноосигурителната вноска скочи на 31,20 лева на месец от 1 август, напомнят от НАП. Това е важно за хората, които сами внасят тези вноски - например трайно безработни, които не получават обезщетение за безработица и не се осигуряват от държавата, абитуриенти -неосигурени на друго основание и др. и не са регистрирани като самоосигуряващи се по смисъла на Кодекса за социално осигуряване.

От първия ден на август тази година е увеличен минималният месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица, като той вече е 780 лв. Съгласно Закона за здравното осигуряване, неосигурените на друго основание се осигуряват върху доход не по-малък от половината от минималния размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица. Така здравноосигурителната вноска за тях се изчислява в размер на 8% върху месечен осигурителен доход не по-малко от 390 лв. и не повече от 3400 лв. месечно.

Срокът за внасяне на тези вноски е до 25-то число на месеца, следващ месеца, за който се отнасят, напомнят от НАП. Здравноосигурителната вноска за август 2023 г. трябва да се внесе най-късно до 25 септември 2023 г.

Всички, за които възниква задължение сами да плащат здравноосигурителните си вноски, подават в НАП и декларация Образец №7, припомнят още от приходната агенция.  Тя се подава електронно с персонален идентификационен код /ПИК/ на НАП или КЕП, чрез портала за електронни услуги или в офиса на приходната агенция в срок до 25-то число на месеца, следващ месеца, за който е възникнало задължението за внасяне на здравноосигурителните вноски на това основание. 

Здравноосигурителните права на гражданите, които се осигуряват за своя сметка, се прекъсват, ако не са внесени повече от три дължими месечни вноски за период от 36 месеца. Периодът се брои до началото на месеца,  предхождащ месеца на оказаната медицинска помощ. Прекъснатите здравноосигурителни права на гражданите се възстановяват, при условие, че заплатят всички дължими здравноосигурителни вноски за последните 60 месеца. Правата се възстановяват от датата на заплащане на всички дължими здравноосигурителни вноски за този период.

Гражданите могат да направят справка за здравноосигурителния си статус, както и да проверят периодите без данни за здравно осигуряване, чрез електронната услуга на НАП, която е със свободен достъп в Портала на НАП.

Справка за здравния статус клиентите на администрацията могат да направят и на телефон: 0700 18 700 /на цена, съгласно тарифата на съответния оператор/. Услугата е автоматична и изисква само въвеждане на ЕГН чрез клавиатурата на телефона. Освен това системата дава данни и за всички месеци и години, за които не са платени задължителните здравноосигурителни вноски. Справката за здравен статус по телефона работи 7 дни в седмицата, 24 часа на ден.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
5 коментара
Фатма

Фатма

09.08.2023 | 17:39

Безработните да го духат заедно с потните топки

Отговори
0 0
евроидиот

евроидиот

09.08.2023 | 16:36

сега от къде безработните да взимат по 31 лв. пак остава загадка, ама всичко е точно!

Отговори
0 2
Безработен не е професия

Безработен не е професия

09.08.2023 | 22:43

Намери си работа.

Отговори
1 0
Пишман пациент

Пишман пациент

09.08.2023 | 16:10

Парите увеличават а здравеопазване-никакво. Докторите отворили една уста само за пари говорят за много пари ама много пари а ний мрем като мухи, отнигде помощ не се види. това не е здравоопазване а търговия , да те одерат до шушулка,

Отговори
3 2
Ами

Ами

09.08.2023 | 22:47

Като пиете и пушите като разпрани, ще мрете като мухи. После докторите виновни.

Отговори
1 1

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?