2374
Следвайте ни

Важно! Кога служителят има право на 6 заплати

viber icon

При прекратяване на трудовото правоотношение, след като работникът или служителят е придобил право на пенсия за осигурителен стаж и възраст, независимо от основанието за прекратяването, той има право на обезщетение от работодателя в размер на брутното му трудово възнаграждение за срок от 2 месеца, а ако е придобил при същия работодател или в същата група предприятия 10 години трудов стаж през последните 20 години – на обезщетение в размер на брутното му трудово възнаграждение за срок от 6 месеца.

Обезщетение по тази алинея може да се изплаща само веднъж. Това разясни трудовият експерт Тодор Капитанов в платформата си mywork.bg.

В закона изрично е посочено, че обезщетението при пенсиониране се дължи на работещия, ако той отговаря на условията, независимо от основанието за прекратяването на трудовото правоотношение.

Тези условия се прилагат и когато при прекратяване на трудовото правоотношение работникът или служителят отговаря на условията за отпускане на пенсия за осигурителен стаж и възраст в намален размер по чл. 68а от Кодекса за социално осигуряване.

Обезщетението се изплаща от работодателя, само когато към датата на прекратяване на трудовия договор работникът или служителят е придобил право на пенсия за осигурителен стаж и възраст.

Преценката за размера на обезщетението се прави от работодателя, който прекратява трудовия договор.

С акт на Министерския съвет, с колективен трудов договор или с трудовия договор може да се предвижда обезщетение за по-дълъг срок.

Обезщетението не подлежи на данъчно облагане.

В практиката чест въпрос е дали работник следва да получи това обезщетение, ако е работил на две места, съответно от единия и от другия работодател. Тъй като това обезщетението се изплаща само веднъж, в тези случаи работникът ще има право на обезщетение при пенсиониране при прекратяване на основния трудов договор, ако към датата на прекратяване отговаря на условието да е придобил право на пенсия за осигурителен стаж и възраст. Липсва правно основание работодателят по допълнителния трудов договор да изплаща обезщетението при прекратяването му.

В Кодекса на труда няма предвидени ограничения за работници или служители, които са придобили право на пенсия за осигурителен стаж и възраст, да продължат да работят по трудовото си правоотношение.

Работодателят има право да прекратява с предизвестие трудовия договор на работника или служителя при придобиване право на пенсия за осигурителен стаж и възраст. Но не е длъжен.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Иван кацарски

Иван кацарски

25.12.2021 | 19:57

През 1994 год.подадъх молба за пенсьониране ,тогава работех в дм "Бабино" Бобов дол като механик на немски механизиран фронт. След кат В. ТОДОРОВ И ЗАБРАНИЛ ДА МИ ПЛАЩА ПАРИТЕВВо подадах молбата си за пенсиониране и си тръгвах от рудника ,ме срещна Венцислав Тодоров ,тогава директор на. рудника и ми каза директно ,че няма да.ми платят полагаемите ми се възнаграждения обещетения съгласно закона. На моят въпрос защо ,той ми каза "Защото напускаш" казах му че се пенсионирам. След два месеца жена.ми отива да ми вземе парите от обещетенията ,касиерката Иванка и казва.,че всички заповеди са подписани и за обещетенията и за 2 години неизползван отпуск и парите ги е изтеглила и се.намират при нея ,В СЕЙФА ПРИ НЕЯ ,НО В. ТОДОРОВ И СЕ ОБАДИЛ И Е ЗАБРАНИЛ ДА.МИ ПЛАЩА ПАРИТЕ -УСТНО.ИЗПРАТИХ ПЪЛНОМОЩНО ОТ САЩ И Р-К БАБИНО БЕШЕ ОСЪДЕН ДА МИ ИЗПЛАТИ ВЕДНО С ЛИХВИТЕ. НЕЗАВИСИМО ОТ ТОВА ТЕ.НЕ МИ ИЗПЛАТИХА ПАРИТЕ ,ДОРИ СЪС СЪНЕБЕН ИЗПЪЛНИТЕЛ. ПРЕЗ 1997 ГОД. ,КОГАТО 1 ДОЛАР СТАВА 3000 ЛВ.,СЕ ОБАЖДАТ НА ЖЕНА МИ ДА ОТИДЕ ДА И ДАДЪТ ПАРИТЕ ,КОИТО ВЕЧЕ СА ПРОСТО ШУМА-ОБЕЗЦЕНЕНИ И НЯМАТ НИКАКВА СТОЙНОСТ. А АЗ БЯХ СТРАХОТЕН МЕХАНИК ,РАБОТЕХ МНОГО ПЪТИ ИЗВЪНРЕДНО САМО И САМО ДА МОЖЕ СА СЕ ДАВА.ПОВЕЧЕ ПРОИЗВОДСТВО БЕЗ НИКОГА ДА МИ ЗАПЛАЩАТ ИЗВЪНРЕДНИЯТ ТРУД. КОМУНИСТИЧЕСКИТЕ МЕКЕРЕТА КАТО ВЕНЦИ ТОДОРОВ ЗНАЕХА КАК ДА НАКАЗВАТ ТАКИВА КАТО МЕН ,БЕЗПАРТИИНИЯТ ИНЖ.ИВАН КАЦАРСКИ ,АЗ НЕ БЯХ ОТ ТЕХНАТА МАФИЯ. НО ИМА. ГОСПОД ,ПРЕДИ 12-13 ГОДИНИ ГОЛЕМИЯТ ВЕЧЕ ТОГАВА В. ТОДОРОВ КАТО БИЗНЕСМЕН СЕ БИЛ "САМООБЕСИЛ "В НЯКАКЪВ АПАРТАМЕНТ В КВАРТАЛ ГОРНА.БАНЯ ,СОФИЯ. БЛАГОДАРЯ НА ГОСПОД ,ЧЕ МУ ОТМЪСТИ НА ГАДНОТО КОМУНСТИЧЕСКО МЕКЕРЕ В. ТОДОРОВ ,В ЕДНА КРИМИНАЛНА И РАЗБОЙНИЧЕСКА ДЪРЖАВА ОБИКНОВЕНИТЕ ГРАЖДАНИ МОЖЕМ ДА РАЗЧИТАМЕ САМО НА ВЪЗМЕЗДИЕТО НА ГОСПОД !!!!

Отговори
4 0
Биткойнър

Биткойнър

25.12.2021 | 16:03

Всеки от вас, който желае да спечели безплатно криптовалута Биткойн, или да си закупи такава, спасявайки парите си от растящата инфлация, нека следва това ръководство : http://bitcoinzavseki.blogspot.com

Отговори
1 4

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?