46
Следвайте ни

Важно! 300 000 физически лица от днес са с нов БУЛСТАТ

viber icon

От днес БУЛСТАТ-ът на физическите лица, които упражняват свободна професия или занятчийска дейност, от 10-цифрен става 9-цифрен. Причината е, че в досегашния си вид той съвпада с ЕГН-то на лицата, а това са лични данни. Така лекари, адвокати, архитекти, експерт-счетоводители, дейци на културата и изкуството и други самоосигуряващи се ще трябва още днес да направят една кратка операция на сайта на Регистър Булстат. Там вече съществува връзка „стар-нов код” и срещу въвеждане на 10-значния досегашен БУЛСТАТ автоматично ще излезе новият 9-цифрен код. Не се налага гражданите да подават специално заявление за това, всичко става онлайн. Промяната засяга над 300 000 души. НАП и НОИ ще получат новите кодове по служебен път. 

 В случай обаче, че лицата от горните категории имат регистрирано фискално устройство в НАП, са необходими действия за неговата дерегистрация, смяна на фискалната памет и повторна регистрация на устройството, посочват данъчните. Действията, описани по горе, е необходимо се осъществят от лицето, с което има сключен писмен договор за сервизно обслужване и ремонт на фискалното устройство.

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?