49

Важна промяна в пътните такси на автомобилите в ЕС

Пътните такси за тежкотоварни автомобили в Европа ще преминат от таксуване на време към таксуване на изминато разстояние, което на практика означава „замърсителят плаща“. Правилата ще важат и за автобусите, микробусите и леките автомобили, които се движат по пътищата от трансевропейската транспортна мрежа (TEN-T). Промените са заложени в  новите правила за определяне на таксите. Европейският парламент даде зелена светлина за споразумение с правителствата на ЕС относно актуализирането на таксуването. Иначе законодателството не налага на държавите членки да въведат транспортни такси на превозните средства по своите пътища. 

Съгласно новите правила държавите членки постепенно ще премахнат винетките (пътни такси въз основа на време) за тежкотоварни превозни средства (камиони и автобуси). Преходният период  е в рамките на осем години, след което ще започнат да се прилагат ТОЛ такси за изминато разстояние. Независимо от това държавите членки няма да са лишени от възможността да използват винетки за конкретни части от тази мрежа, ако докажат, че нов начин на таксуване би бил непропорционален на очакваните приходи.

За да се насърчи екологичният транспорт, държавите от ЕС ще трябва да определят различни ставки на пътните такси въз основа на въглеродните емисиите за камиони и автобуси и на екологичните показатели за микробуси и лекотоварни автомобили, считано от 2026 г. Ще трябва да се намалят значително и таксите за превозни средства с нулеви или ниски емисии.

Съгласно новите правила винетките ще бъдат валидни за по-кратки периоди (един ден, една седмица или 10 дни) и ще имат пределни цени, които могат да бъдат наложени на леките автомобили, за да се гарантира справедливо третиране на случайните водачи от други държави от ЕС. Страните от ЕС, които желаят да таксуват леки превозни средства, като микробуси, лекотоварни и леки автомобили, ще могат да избират между системи за ТОЛ такси или винетки.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?