Следвайте ни

Важна информация за кредитите, банките и плащанията

viber icon

За всички онези фирми и граждани, които изпитват затруднения - може да се плащат само главница и само задължение, а може  и двете. Зависи какви са затрудненията и колко са дълбоки.

Това заяви в ефира на Нова телевизия Петър Андронов, председателят на Асоциацията на банките в България.

"Кризата с COVID-19 ще донесе по-големи  финансови щети, отколкото глобалната финансова такава през 2008 година", смята той. 

"Механизмът ще бъде предложен на БНБ днес, като централна банка може да го одобри или да ни отправи предписание, след което банките ще оповестят текста на този документ и след това банките ще оповестят на сайтовете си как ще го приложат.

Банките също имат време за подготовка. Покриваме банковия сектор и дъщерния сектор, но регулациите се отнасят до банките", подчерта Андронов. 

По думите му те анализират финансовите потоци на фирмите, виждат търговските им вериги и дали са прекъснати. "Много е важно хората и фирмите да се запознаят с условията на банките.

Всяка банка ще приложи различни нюанси на разпоредбата. Основната група кредитополучатели ще продължи да плаща  както досега.

Затруднените трябва да изминат един път и да си спестят плащанията по кредити и след определен период да възстановят плащанията си", добави той.

 

Той бе категоричен, че към днешна дата банките са добре осигурени с капитал.

"Мораториумът не е отстраняване на кредита, а го отсрочват. Мораториумът дава възможност да останат с чисто досие и не им разваля кредитното досие.

Всеки човек трябва да има предвид колко са му високи шансовете да се справи със ситуацията. БНБ спря изплащането на капитала на банките за 2019 и го остави като буфер", заяви той.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?