49

Въглеродните емисии в Европа паднаха под нивата от пандемията

Въглеродните емисии от енергетиката и индустрията в ЕС, обхванати от Европейската схема за търговия с емисии - ETS, спаднаха под нивата от коронавирусната пандемия, сочат данни на анализаторите от Kayrros SAS, цитирани от Bloomberg.  

През първите 4 месеца на годината емисиите от енергийните централи и големите индустриални производители намаляват с 13%, или до около 400 млн. тона. Това е малко под нивата от началото на 2020 г., т.е., когато рестрикциите, свързани с коронавируса, тепърва започваха. 

Причината за намалените емисии е високата цена на енергоизточниците, насърчила търсенето на зелена енергия. Делът на изкопаемите горива в енергийния микс на ЕС спада с 16% спрямо първите месеци на 2022 г., сочат данни на екологичната организация Ember. 

Тази пролет в ЕС се произведе повече зелена енергия благодарение на силните ветрове. В някои държави има и ръст на производството от соларни панели, въпреки че пикът на сектора обикновено е през лятото, когато слънцето е по-силно, а денят - по-дълъг. През първите 4 месеца на годината обаче Португалия за първи път произведе половината си енергия от зелени източници. 

Сериозен фактор за спада на емисиите обаче е и свитото потребление на енергия от индустрията. Ситуацията на енергийните пазари започва да се нормализира, но още нивата на емисиите са под тези от времето на COVID-19, което означава, че енергийната криза още тежи на европейската икономика.

В момента цената на природния газ на нидерландската борса TTF се понижава значително - до около 30 евро/MWh. Това обаче е 2 пъти повече спрямо 2019 г.

През 2022 г. светът е емитирал рекордни количества въглероден диоксид, сочат данните на Международната агенция по енергетика. Въпреки че ръстът е по-малък от очакваното - с 0,9%, през 2022 г. емитираните въглеродни емисии достигат 36,8 млрд. тона.

От Международната агенция по енергетика (МАЕ) отчитат, че увеличението е съществено по-бавно от икономическия растеж (3,2%). През 2021 г. имаше прекъсване на тенденцията - след премахването на част от COVID ограниченията въглеродните емисии нараснаха рязко с 6%. 

Главна причина за повишаването на емисиите е енергийната криза и завръщането на въглищата (особено значим е процесът в Азия). Въглеродният диоксид от дейности, свързани с въглищата, расте с 1,6%. В световен мащаб обаче ръстът на емисиите от въглищата се компенсира от спад на емисиите от изгарянето на природен газ (с 1,6%), след като високата цена заради войната в Украйна сви потреблението на синьото гориво. Но същевременно емисиите от петрола нарастват с 2,5%, макар още да са на предпандемичните нива. Този ръст е заради възобновяването на транспорта - автомобилен и въздушен.

В Азия, където масово преминаха от газ на въглища заради високите цени на газа, емисиите въглероден диоксид нарастват с 4,2%. Страните на континента отчитат и бърз икономически растеж през последните месеци, което се отразява и в ръст на енергийното потребление. За Китай, който още беше под COVID ограниченията на 2022 г., има спад от 0,2%. 

В Европа тенденцията за преход от газ към въглища също ​е налице, макар и в по-малък мащаб, тъй като на Стария континент разчитат доста на зелената енергия. Емисиите в Европа като цяло са с 2,5% надолу спрямо 2021 г. За този спад спомага и по-топлото от обичайното време през миналата есен и зимата, което сви потреблението на газ. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?